O nedostatku sexu v tehotenstve

Neviem si rady, i keď som už tretíkrát tehotná. Som v 23. týždni a môj priateľ, ktorý má 39 rokov, čaká prvé dieťa. Asi sa teší, ale jeho cit ku mne je veľmi chladný. Už dva mesiace máme medzi sebou len kamarátsky vzťah. On tvrdí, že je mu nepríjemné mať so mnou nejaké intímnosti, pretože sa bojí, aby neublížil dieťaťu. Vôbec si neviem rady a dokonca som premýšľala i o rozchode.

MUDr. Radim Uzel:

Napriek tomu, že sa väčšina ľudí zhodne v názore, že tehotenstvo nepredstavuje žiadnu chorobu, treba povedať, že zďaleka nie pre každú ženu predstavuje prechádzku ružovou záhradou. Tehotenstvo v mnohých prípadoch znamená určitý psychický stres, a tým je zaťažkávacou skúškou pre partnerský vzťah.

Učebnicové príklady o tom, ako sa obaja rodičia na dieťa intenzívne tešia a ako tehotenstvo prospelo ich vzájomnej náklonnosti a láske, patrí skôr do oblasti zamilovaného filmu alebo červenej knižnice.

Predsudky

V skutočnosti mnohé tehotenstvá vedú k ochabnutiu intímnych kontaktov. Nemusí to byť len obava, že by pohlavný styk mohol uškodiť nenarodenému dieťaťu, ale mnohí muži bývajú vzajatí všelijakých iných predsudkov a teda tehotná žena by ich nemala na pohlavný styk nijako prehovárať alebo dokonca nútiť.

Zmierenie

Rozhodne tu nie sú namieste nejaké výčitky, skôr je nutné sa zmieriť s dočasnou sexuálnou abstinenciou. Tiež rozchod je v tejto situácii úplne zbytočný a unáhlený krok.

Nedostatok sexuálnych kontaktov určite zďaleka neznamená, že by vás otec vášho nenarodeného dieťaťa napríklad už nemal rád. Zmierte sa radšej s myšlienkou, že v tehotenstve je všetko inak, tých deväť mesiacov sa to určite dá vydržať a nakoniec uvidíte, že radosť z novorodeného dieťaťa preváži a nakoniec sa zase všetko dostane do starých koľají.

Na Babywebe tiež nájdete:

Muky tehotných otcov
Sexualita v tehotenstve
Sex v tehotenstve – áno či nie?

19.5.2013 5:52| autor: Radim Uzel

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist