Sexualita v tehotenstve

Ak prebieha tehotenstvo normálne a nehrozia žiadne komplikácie, nie je počas celého tohto obdobia nutné pohlavný styk nijako obmedzovať. Len v posledných troch mesiacoch tehotenstva sa treba správať sa k zväčšujúcemu sa brušku šetrne.

Maternica by mala byť chránená pred prudkým stlačením a inými nešetrnými manévrami. Preto sa v tejto fáze tehotenstva odporúča radšej obmedziť takzvanú klasickú misionársku polohu pri súloži, keď žena leží na chrbte a muž na ňu zhora nalieha.

V tomto období je výhodnejšie voliť polohu na boku, zozadu alebo obľúbenú polohu jazdca, keď on leží na chrbte a žena rozkročmo tvárou v tvár mužovi nasadá zhora na jeho stoporený penis.

Rizikové tehotenstvo

V prípade rizikového tehotenstva, vtedy hrozí predčasný pôrod alebo sa objavuje krvácanie, sa, pochopiteľne, okrem správnej životosprávy odporúča aj sexuálna abstinencia. Vo výnimočných prípadoch sa nemusí týkať takzvaného nekoitálneho alebo „nesúloživého“ sexu.

Obľúbený je najmä orálny sex – vzájomný kontakt genitálií a úst. Tento spôsob intímneho kontaktu, až donedávna považovaný za niečo úchylné, môžeme dnes označiť za normálny sexuálny styk.

V prípade hroziaceho predčasného pôrodu je rovnako potrebné vystríhať sa dráždenia prsných bradaviek. Táto obľúbená sexuálna hra má totiž za následok uvoľňovanie hormónu oxytocínu, ktorý okrem iného spôsobuje aj sťahy maternicového svalstva.

14.12.2009 3:28| autor: Radim Uzel

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist