Rodina bez detí?

Slovensko prichádza ročne prinajmenšom o 3 000 nenarodených detí aj v dôsledku „nedobrovoľnej“ neplodnosti žien a mužov a je na poslednom mieste v EÚ v počte poskytovaných liečebných cyklov pre neplodné páry.

Liečba sterility a asistovaná reprodukcia zvlášť, má už dnes naozaj demografický dosah, pretože v niektorých krajinách sa rodí viac ako 8 % detí po niektorej z jej liečebných metód.

Kde hľadať príčiny?

Treba pripustiť fakt, že počet detí u nás klesá. Okrem stúpajúceho výskytu mužskej neplodnosti ako následku civilizačných faktorov možno za dôvody poklesu plodnosti považovať aj sociálne vplyvy, ako sú vysoká nezamestnanosť mladých ľudí či drahé bývanie.

Zmena obrazu neplodnosti

Snaha priamo pomôcť párom je nepopierateľná, ale pozornosť sa musí venovať aj spoločenskej situácii. Podporovať nielen páry, ale aj spoločnosť a samotných lekárov vo viere v možnosti liečby neplodnosti, pretože sa zmenil obraz neplodnosti. Okrem mužských sterilít máme viac sexuálne prenosných infekcií /chlamýdie/, viac žien s poruchami činnosti vaječníkov, chorôb štítnej žľazy a ťažké formy panvovej endometriózy. Veľkým, ale riešiteľným problémom sú sterility u pacientok z vyšších vekových skupín, ako aj ženy a muži prežívajúci po liečbe zhubných nádorov. V ďalšej dekáde predpokladáme vzostup neplodnosti z nadváhy.

Pomôže štát?

Národné programy podpory liečby neplodnosti môžu pokles plodnosti významne pribrzdiť, ako je to napríklad vo Francúzsku. Aj priame priaznivé politické zásahy dokážu z hľadiska národnej podpory takejto liečby pozitívne zvrátiť nežiaduci pokles pôrodnosti – ako je to napríklad v Dánsku. Na Slovensku bol vypracovaný Národný program reprodukčného zdravia a teraz je, žiaľ, bezpečne uložený v šuplíku.

Novšie liečebné metódy v konečnom dôsledku spoločenské prostriedky šetria, zvlášť uplatňovaním postupov šetrných voči žene a deťom, ako sú napríklad:

  • prenosom jediného embrya, pretože najfyziologickejšia je gravidita s jedným plodom, a tak sa ušetria prostriedky intenzívnej starostlivosti na ošetrovanie nedonosených detí z viacplodových gravidít
  • mäkkými stimuláciami – nižšími dávkami liekov − sa usporia nielen financie, ale aj organizmus žien pred razantnou hormonálnou liečbou
  • mrazením alebo rozmrazovaním sa predchádza opakovanému vystavovaniu ženy vysokým dávkam hormónov
  • metódami in vitro maturácie možno predísť nepríjemným komplikáciám z ovariálnych hyperstimulačných syndrómov (OHSS)
  • uplatňovaním predimplantačnej genetickej diagnostiky
  • zvyšovaním kvality služieb – napríklad systémom ISO

Úcta k životu

Metóda asistovanej reprodukcie je akceptovanou súčasťou arzenálu modernej liečby neplodnosti mužov i žien a spoločnosť nepochybuje o jej prínose. Je to veľmi mladá disciplína medicíny a jej morálny a legislatívny rámec nie je ukončený. Je otázne, kto vlastne má nárok určovať etické medze týchto aktivít a morálne kritériá nášho konania – filozofi, politici, náboženské zoskupenia, etické komisie? Ak niektoré z nich, tak potom ktoré? Nech budú naše hľadiská akékoľvek, musia byť motivované úctou k životu a bolesti iných.

9.10.2009 10:04| autor: Jozef Války

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist