4. týždeň tehotenstva: Vývoj plodu a tehotenské zmeny

Zo zhluku buniek sa začínajú vytvárať základy, z ktorých sa vyvinú jednotlivé orgány. Vo vašej krvi už je zistiteľný tehotenský hormón.

Ako rastie vaše dieťatko

Vaše dieťa má dva týždne, od temena po zadoček meria asi 0,36 až 1 mm. Od okamihu uhniezdenia začína vajíčko čerpať výživu z maternicovej sliznice a z krvného obehu matky. Vnútri blastocysty (guľa naplnená vodou obsahuje už niekoľko stoviek buniek) sa dejú mohutné zmeny. Teraz má dve časti, teda dve bunkové vrstvy – vonkajší a vnútorný zárodočný list – ektodermu a endodermu. Z časti, ktorá je pripevnená k maternici, sa vyvíja placenta, pupočník a ochranné blany. Z vnútornej časti sa vyvíja samotné dieťatko. Tento základ nazývaný embryoblast sa ďalej rozdelí na tri zárodočné vrstvy, z ktorých vzídu rôzne orgány.

Čo sa deje s vami?

Nastáva prvá hormonálna zmena vo vašom tele – blastocysta začína uvoľňovať do krvi hormón ľudský choriový gonadotropín (HCG). Podľa prítomnosti tohto hormónu väčšina tehotenských testov zistí, či ste alebo nie ste v druhom stave. Spočiatku je však jeho hladina nízka.

PRE VÁS: plud2.jpgKaždý týždeň emailom informácie o vašom bábätku a tehotenstve CHCEM DOSTÁVAŤ

Na Babywebe tiež nájdete:

Aké vyšetrenie vás čaká

Váš gynekológ už je schopný krvným testom alebo ultrazvukovým vaginálnym vyšetrením potvrdiť, že ste tehotná. V krvi máte už dostatok tehotenského hormónu, vďaka ktorému možno určiť aj trvanie gravidity. Ako vypočítať termín pôrodu?

Tip pre mamu

V čase, keď sa vajíčko snaží uhniezdiť v maternicovej sliznici, môžete zaznamenať slabé krvácanie, ktoré je spôsobené narušením drobných cievok v sliznici. Niekedy sa toto krvácanie zamieňa so slabou menštruáciou. Prečítajte si, čo vás čaká počas tehotenstva.

Otec je v tom tiež

Vaša partnerka netrpezlivo čaká, či sa menštruácia objaví alebo nie a vy máte pocit, že je to hlavný program týždňa, pretože vás ignoruje, akoby ste boli neviditeľný? Alebo sa k vám tak túli, že ju až nespoznávate? Tak alebo onak (a v najbližšej budúcnosti aj všetko medzi tým), neberte to až tak vážne. Pre budúcu matku je toto obdobie dosť veľkým náporom na emócie.

6.6.2009 12:27| autor: Michaela Mazancová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist