Čo môžeme jesť v tehotenstve?

Suši, bylinkové čaje, ryby či káva. Viete, či tieto pokrmy môžete jesť i v tehotenstve? Jednou z vecí, ktoré sa v tomto období zmenia, je váš jedálny lístok. Nad mnohými potravinami sa pozastavujete a premýšľate: môžem to jesť?

Môžem bylinkové čaje?

Záleží na tom, aký bylinkový čaj máte na mysli. Gynekológovia bylinky v tehotenstve všeobecne neodporúčajú, a to práve z toho dôvodu, že veľa je ich nevhodných. Skúste sa teda vyhnúť bylinkovým čajom aspoň v prvom trimestri. Rozhodne sa vyvarujte byliniek, ktoré ovplyvňujú sťahy hladkého svalstva, a urologickým čajom. Ak nevydržíte bez čaju, zájdite do lekárne a kúpte si čaj pre tehotné alebo si urobte čaj z ostružiny maliny, ktorý vraj pomáha pri pôrode.

Škodí mi voda z vodovodného kohútika?

Samozrejme, neškodí. Voda z vodovodu je úplne neškodná. Niektoré ženy však dávajú prednosť balenej.

Môžem jesť ryby?

Ryby vám v tehotenstve dodajú mnoho vitamínov a minerálov, ktoré potrebujete. Obsahujú totiž omega-3 mastné kyseliny a tie sú prospešné na vývoj mozgu vášho dieťatka.

Niektorí odborníci však ryby neodporúčajú pre kontamináciu niektorými nebezpečnými látkami. Znečistenie morí a riek je už dnes v niektorých oblastiach značné a ryby, ktorých konzumácia normálnemu človeku neprekáža, môžu poškodiť plod. Našťastie, tých, ktoré môžu byť kontaminované, nie je toľko. Výhody, ktoré plynú pre tehotnú z konzumácie rýb, v mnohom prevažujú riziká, ktoré tu môžu byť.

Pre vyššiu kontamináciu škodlivými látkami sa však napríklad neodporúča konzumovať tuniaka, makrelu, mečiara či žraločie mäso.

Škodí mi čokoláda, keď je v nej kofeín?

Neškodí. Nikdy jej asi nezjete také množstvo, aby to vám či bábätku mohlo uškodiť. Skôr vám po väčšej konzumácii bude zle.

Môžem jesť pálivé jedlá?

Pálivé jedlá nie sú pre matku ani pre plod škodlivé. Ostré jedlá však zhoršujú či vyvolávajú pálenie záhy, ktorá tehotné trápi aj tak, takže sa im väčšina žien vyhýba.

Čítajte tiež:

A čo ráno šálka kávy?

Ranná šálka je v poriadku. Nemali by ste však denne vypiť viac než dve (aj to je dosť). Príliš mnoho kofeínu spôsobuje menšie zásobenie placenty krvou, plod tak nemá dostatok kyslíka a živín.

Môžem jesť suši?

Suši v tehotenstve sa neodporúča, preto sa mu radšej vyhnite. V niektorom surovom rybom mäse sú totiž prítomné parazity.

Môžem držať diétu?

Nemôžete. Ublíži to tak vám, ako aj bábätku. V tehotenstve priberie priemerná žena asi 12 kg, čo nie je zase tak veľa pri predstave, že prevažnú časť z toho tvorí bábätko, plodová voda, zväčšená maternica a prsia. Váš čistý hmotnostný prírastok nebude taký markantný. Ale i tak je veľmi dôležitý. Potrebujete zosilnieť, aby ste boli po pôrode schopná dať dieťatku to najlepšie, teda materské mlieko. Kalórie potrebujete tak vy, ako vaše bábätko. Obmedzovaním stravy a diétami len riskujete správny vývoj plodu. Preto nechudnite. Príroda vie, prečo v tehotenstve priberáme.

Je bezpečné jesť plesňové syry?

Odborníci neodporúčajú mäkké a plesňové syry v tehotenstve. Spoločne so surovým mäsom, paštétami či surovými rybami hrozí totiž u žien riziko nákazy listeriózou. Môže spôsobiť potrat či narodenie mŕtveho plodu. I napriek tomu, že sú tieto syry výborným zdrojom vápnika, skúste sa im vyhnúť.

9.9.2016 12:39| autor: Michaela Mazancová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist