Domáca arómolekárnička

Bylinky dokážu zázraky. Veď arómoterapia je jedna z najstarších alternatívnych liečebných metód. Prírodné sily vôní a olejov využívali už v starovekom Egypte pred päťtisíc rokmi. Arómoterapia pôsobí najprv na psychiku. Síce jemne, no s veľkou intenzitou. To má priaznivý dosah aj na naše telo.

Čo vám pomôže:

• Bolesť v hrdle, prechladnutie
Pri prechladnutí, chrípke či zápale pľúc je vhodná napríklad borovica lesná. Jej ihličie totiž obsahuje pinosolvin – látku ničiacu rôzne baktérie a, mimochodom, zastavujúcu aj rast TBC bacilov. Zaberá aj citrón, bergamot, eukalyptus, santal, šalvia lúčna, tymian alebo zázvor. Pri nádche a upchatých dutinách pomôže mäta pieporná. Keďže je to veľmi silný olej, treba ho užívať opatrne, hlavne u detí. Vyskúšať môžete aj borovicu, brezu, citrón, harmanček, myrhu, myší chvost či levanduľu.

• Bolesť hlavy
Ak trpíte bolesťami hlavy či migrénami, skúste si na spánky, čelo a zátylok natrieť trochu mäty piepornej. Pomôže vám aj bazalka, citrón, eukalyptus, medovka, smrekovec, tymian, verbena alebo zázvor.

• Trávenie
Keď máte ťažkosti s trávením, skúste mätu piepornú. Tá veľmi účinne posilňuje žalúdok, pôsobí proti nevoľnosti, napríklad pri cestovaní, pri hnačke i proti zápche. Je to jeden z najúčinnejších olejov (fenikel, jalovec, kardamón) prospievajúcich tráviacemu systému. Pri črevných problémoch je dobrý aj kardamón, rasca, palina alebo rozmarín.

• Popáleniny, odreniny
Na popáleniny a spáleniny je vhodná levanduľa.

Ak máte zapálené oči alebo nehojace sa rany, môžete ich aplikovať priamo na kožu. Ďalším výborným liekom na popáleniny a rany je tea tree.

• Smútok, splín a depresia
Medzi oleje, ktoré liečia namrzenosť, smútok a podráždenie, patrí napríklad damaská ruža. Je to jeden z najluxusnejších olejov vôbec, je veľmi účinný, a preto ho stačí len malé množstvo. Na nervový systém blahodarne pôsobí aj levanduľa, ktorá je vhodná proti depresiám. Výborný je aj nerol, ktorý pomáha uvoľňovať duševné a emocionálne napätie a úspešne bojuje aj s úzkosťou. Ak mávate citové problémy spojené s hormonálnou nerovnováhou, pomôže vám geranium, ktoré tieto ťažkosti vyrovnáva. Pôsobí aj proti depresiám a napätiu. Proti depresívnym stavom je výborná mandarínka.

• Odpudzovanie hmyzu
Možno by ste to o tejto príjemnej vôni nepovedali, ale proti hmyzu veľmi dobre pôsobí levanduľa. Môžete ju používať aj ako repelent, spoľahlivo odpudzuje aj mole – stačí vložiť vetvičku do skrine či bielizníka.

• Bolesť
Pre svoje silno ochladzujúce účinky pôsobí proti bolesti mäta pieporná. Môžete ju použiť aj ako prvú pomoc pri akútnej bolesti.

• Menštruácia, klimaktérium, šestonedelie
Harmonizujúce účinky v období menštruácie, klimaktéria, šestonedelia, ale aj v období dojčenia má geranium, ktoré vyrovnáva hladiny ženských hormónov.

• Bodnutie hmyzom
Pri bodnutí hmyzom pomáha tea tree a levanduľa. Môžete ich použiť aj proti všiam a kliešťom.

• Spánok
Ak sa často budíte, skúste nerol, ktorý by mal váš spánok upokojiť. Proti nespavosti použite levanduľu, medovku či ružu.

25.5.2009 1:25| autor: Michaela Mazancová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist