Predčasný pôrod

Termínom predčasný pôrod sa označuje pôrod pred skončením tridsiateho siedmeho týždňa tehotenstva alebo pôrod plodu s pôrodnou hmotnosťou menšou ako 2 500 gramov. Ako veľmi nezrelé sa označujú plody vážiace menej ako 1 500 gramov a extrémne nezrelé sú tie, ktoré vážia menej ako 1 000 gramov. Na Slovensku sa predčasne narodí šesť až sedem percent detí.

Príčiny

Najčastejšou príčinou predčasného pôrodu je infekcia. Vyššie riziko hrozí aj pri viacnásobnom tehotenstve, keď je maternica nadmerne napnutá, pri väčšom množstve plodovej vody, vývojových chybách maternice a nedostatočnej funkcii krčka maternice. Medzi ďalšie príčiny, ktoré môžu viesť k predčasnému pôrodu, patrí fajčenie, drogy, neprimeraný pohlavný styk a psychická záťaž. Dôležitá je pôrodná anamnéza ženy. Ak už raz prekonala predčasný pôrod, môže sa táto situácia zopakovať.

Hroziaci predčasný pôrod

Medzi príznaky predčasného pôrodu patrí trvalý tlak v podbrušku, bolesti chrbta a výtok z pošvy. Pri vaginálnom vyšetrení lekár zvyčajne zistí pokročilý vaginálny nález. Ženu je nutné hospitalizovať. Lôžko má byť naklonené tak, aby boli nohy vyššie ako hlava. Monitoruje sa aktivita maternice, vykonáva sa výter krčka maternice, aby sa zistilo, či nie je prítomná infekcia a vaginálnou ultrazvukovou sondou sa uskutoční meranie krčka maternice. Ak je kŕčok kratší ako 2 cm, je riziko predčasného pôrodu vysoké. Pri liečbe sa podávajú lieky, ktoré tlmia činnosť maternice, magnézium, prípadne antibiotiká pri infekcii krčka maternice.

Začínajúci predčasný pôrod

Ak je vaginálny nález príliš pokročilý, nedá sa už predčasnému pôrodu zabrániť. Predčasný pôrod môže začať aj odtokom plodovej vody. Dôležitý je čo najrýchlejší transport tehotnej ženy do perinatologického strediska (transport in utero), kde nedonosený novorodenec dostane adekvátnu starostlivosť. Pred transportom sa tehotnej podajú lieky na tlmenie činnosti maternice a zároveň aj hormón kôry nadobličiek, ktorý urýchli rast pľúc plodu, rovnako aj antibiotiká.

Spôsob vedenia predčasného pôrodu záleží na polohe plodu, hmotnostnom odhade a na tom, či ide o viacnásobné tehotenstvo. Dôvodom cisárskeho rezu je plod v polohe koncom panvovým, viacnásobné tehotenstvo, znaky infekcie alebo nedostatočné zásobenie plodu kyslíkom.

29.8.2010 11:33| autor: Radka Bočánková

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist