Pri chúlostivých otázkach zachovajte chladnú hlavu

Máte obavy, že nebudete vedieť, čo povedať, až sa vás dieťa spýta na veci okolo sexu? V prvom rade ostaňte nad vecou a nerozoberajte nič, čomu nerozumiete. „Dieťa potrebuje kvalitné informácie,“ upozorňuje MUDr. Zlatko Pastor, s ktorým sme sa rozprávali o sexuálnej výchove malých detí.

Ako s deťmi hovoriť o sexe a ako ich nezahltiť niečím, čo aj tak ešte nemôžu chápať?
Rodičia to niekedy preženú alebo informáciami dieťa zmätú a to je potom medvedia služba. Začnú totiž dieťa na oblasť sexuality zbytočne veľmi alebo nevhodne upozorňovať a ono na to ešte nie je zvedavé. Na moment „už je to tu, už sa spýtal“ sa mnohí ľudia zbytočne veľmi pripravujú. Váš pocit, že to je niečo, pri čom sa zapotíte, upozorňuje na vašu nevyrovnanosť a na to, že predpokladáte nejaký problém. Ste neistí, pretože sa v tom nevyznáte.

Pritom by bolo ideálne sa o tom baviť bez neprimeraných emócií?
Áno.

Na Babywebe nájdete aj viac k tejto téme – čítajte:

Prečo spolu spávame, aj keď nechceme otehotnieť?

Aj keď deti nie sú priťahované sexuálne, môžu sa zamilovať?
Deti sú schopné všetkých sexuálnych emócií alebo povedané ináč emócií, ktoré sú spojené so sexualitou. Prežívajú zamilovanosť, erekciu, sexuálne vzrušenie, orgazmus….ale nedávajú tomu ten rýdzi sexuálny podtón.

Veď deti sa v škôlke „zamilovávajú“ a bozkávajú…
Áno, ale pretože to niekedy videli a experimentujú. Sú to detské hry a pomaličky sa u nich otvára cit pre mužské a ženské role. Nemá to ale erotický podtón. Deti sa nezbližujú sexuálne, nesúložia. Sexuálna príťažlivosť sa dostaví až so sexuálnou dospelosťou a emóciami v puberte. Dieťa pred pubertou veľmi nechápe dvojzmysly, berie všetko, ako to je.

Čo má robiť mamička, keď náhodou pristihne chlapčeka, ako sa uspokojuje? Akože nič? Odísť s pocitom „nebudem ho rušiť“?
Ak to robí v izbe a pod dekou a ona tam nečakane vkročí, má odísť a samozrejme robiť, že si toho nevšimla. Nie ho chytiť za ručičky, že „toto slušní chlapčekovia nerobia“.
Oni to totiž robia všetci chlapčekovia, robí to aj otecko a jeho kamaráti, čo mu samozrejme nemusíte hovoriť.
Prípady, kedy dieťa masturbuje na verejnosti alebo pred cudzími ľuďmi, sú výnimočné. To sa samozrejme nerobí. To je tá hranica, kedy musíte dieťa poučiť, že „toto sa medzi ľuďmi nerobí“ alebo „to si nechaj na inokedy, až budeš sám“. Vysvetlíte dieťati, že slušní chlapčekovia na verejnosti nemasturbujú, rovnako ako sa napríklad nehovorí škaredo. To je ten výchovný aspekt celej veci.

Panuje dnes ešte mýtus, že je sebauspokojovanie zdraviu škodlivé?
Nebojte sa, že sa bude dieťa pri masturbácii nejak ničiť. Že to bude mať neblahé psychické a sexuálne následky. Nebude. On bude masturbovať len podľa svojich predstáv. Detská masturbácia je základná pôžitková záľuba, nepramení z pretlaku pohlavných hormónov. Platí ale pravidlo, že čím viac na to budete dieťa upozorňovať, tým viac ho to bude zaujímať….Je v poriadku, keď si dieťa rozvíja sexualitu, ale nech to robí primerane a v intímnom priestore.

Ako zareagovať, keď vás dieťa pristihne pri sexe? Ako to dieťa vníma?
Aj nežnú súlož vníma dieťa ako niečo agresívne. Nechápe, čo rodičia robia a znepokojuje ho to. Myslí si, že si ubližujú, nedokáže to adekvátne vnímať. Niečo takéto vidieť je pre malé deti skrátka krajne nevhodné. Mnohí rodičia chodia doma vyzlečení a je to prirodzené, nie je na tom nič zlé – ľudia sa konieckoncov nerodia oblečení. Ale určite nie je dobré, keď pred deťmi súložíte alebo sa venujete nad mieru nejakej erotickej aktivite, vrátane vášnivého bozkávania. Keď sa dvaja ľudia pohladkajú a pobozkajú, tak na tom nie je nič zvláštne, ale predvádzať by ste sa dieťaťu nemali.
Keď sa to už stane, tak mu vysvetlite, že je všetko v poriadku. A nabudúce sa toho vyvarujte.

Ako?
Zamykajte sa.

Čo nahota doma? Áno alebo nie?
Voľnejšia morálka s prezliekaním je prirodzená. Dieťa v predškolskom veku nevníma vaše prsia eroticky, pozerá na nich rovnako ako na uši.

Môže zlá sexuálna výchova napáchať nejaké škody?
So sexuálnom výchovou by sa malo začať od začiatku, o tom nie je najmenších pochýb. Je ale otázkou, kto by ju mal robiť a v akom rozsahu. Keď sú deti odmalička vychovávané v tom, že sex je niečo škaredé, špinavé, niečo, čo sa robiť nemá a tieto predstavy u nich zapustia korene už v týchto rokoch, tak sa to – najmä u žien – ťažko odbúrava. Mozog sa zasekne. Z takéhoto dievčatka raz vyrastie primárne asexuálna žena, u ktorej sa prejavia všetky sexuálne problémy. Muži to vďaka svojim pohlavným hormónom ľahšie prekonajú, sú spontánnejší a ich sexuálne potreby razantnejšie. Aj keď majú puritánsku výchovu, tak masturbujú, pretože je to pre nich naliehavosť, nemôžu si pomôcť. Môžu sa ale pri masturbácii a milovaní trápiť, že robia niečo zlé. Ženy ale nemajú androgény (mužské pohlavné hormóny), takže tá prenikavosť tam nie je tak veľká a výchova môže napáchať viac škôd. Problém je v tom, že väčšina ľudí nie je vyrovnaná so svojou vlastnou sexualitou a prenáša to na ľudí okolo seba, vrátane detí. Nevedia, čo sami so sebou, nevedia, či je toto alebo tamto správne – a ešte aby to hovorili niekomu inému. Nevedia, „čo si o tom myslieť“. Korešponduje to s úrovňou vzdelania, sociálnou komunikáciou a kultúrnosťou danej spoločnosti.

Ako reagovať, keď sa dieťa začne samo od seba pýtať na veci okolo sexu?
Informácie neškodia – ale musia byť kvalitné. Keď nejakej problematike úplne nerozumiete, je lepšie hovoriť odporúčanými frázami alebo to nechať na niekoho zasväteného. Sexuálna výchova by mala byť už v materských škôlkach. Je to lepšie, ako ju nechávať na bezradných rodičoch, ktorých rodičia boli tiež bezradní…rodičia našich rodičov vyrastali v asexuálnej spoločnosti, kde bolo tabu o sexe hovoriť. Bežnou „antikoncepciou“ bola interrupcia. V učebnici biológie sa stránky s pohlavnými orgánmi preskakovali. Málokto vedel o svojej sexualite hovoriť otvorene.

Je dnes povedomie ľudí o sexualite lepšie?
Ľudia ani dnes poriadne nepoznajú anatómiu pohlavných orgánov. V znalostiach existujú veľké rozdiely. Ženy nevedia, čo je maternicové hrdlo, nevedia, aký je rozdiel medzi maternicou a vagínou, myslia si, že súložia do maternice. Muži nepoznajú genitálie svojej ženy, nevedia, kam vlastne strkajú penis. Väčšina populácie nevie, kde dôjde k oplodneniu vajíčka. Myslí si, že k otehotneniu dochádza v maternici, ale ono to je vo vajíčkovode. Nevedia o plodných a neplodných dňoch. Pri zistení tehotenstva žena často povie: jéj, to som pila a už som bola tehotná! Bude dieťa postihnuté? Ale nevie, že než sa embryo usadí v maternici, visí tak trochu vo vzduchoprázdne, neovplyvnené výživou matky. Takže než vám vynechá menštruácia, môžete robiť čokoľvek. Príroda je múdra. Sexuálnu výchovu by mal robiť niekto, kto pozná biologické súvislosti.

Neprehliadnite:

  • Deti sa v škôlke „zamilovávajú“ a bozkávajú, pretože to niekde videli. Sú to detské hry.
  • Sexuálna príťažlivosť sa dostaví se sexuálnou dospelosťou a emóciami v puberte.
  • Aj nežnú súlož rodičov vníma dieťa ako niečo agresívne.
  • Sexuálnu výchovu by mal robiť niekto, kto pozná biologické súvislosti.

Na Babywebe tiež nájdete:

Keď to v sexe neklape
Keď musíte od dieťaťa odísť
Nápoje lásky

31.1.2011 8:19| autor: Magdalena Holancová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist