Je sex počas šestonedelia naozaj nevhodný?

O sexe počas šestonedelia, najvhodnejšej antikoncepcii po pôrode i o tom, či je dojčenie spoľahlivá antikoncepcia, hovoríme s gynekologičkou MUDr. Radkou Gregorovou.

sex-1100x618.jpg Zdroj: Shutterstock

Je nutné čakať so sexom naozaj až na koniec šestonedelia?

Áno, so sexom by sa malo počkať až do skončenia šestonedelia.

Ak žena toto odporúčanie nedodrží, môže si nejako ublížiť?

Žena je počas šestonedelia viac náchylná na infekcie, hoja sa pôrodné poranenia. Nedodržaním šestonedelia je ohrozená infekciou, a ak ešte pôrodné poranenia nie sú zahojené a došlo by k pohlavnému styku, môže sa stať, že šitie po pôrode nevydrží.

Podľa niektorých názorov je sex počas šestonedelia na zrýchlenie hojenia popôrodných poranení vďaka lepšiemu prekrveniu, naopak, vhodný.

Ženám sa počas šestonedelia búria hormóny, takže asi to posledné, na čo myslia, je sex. Narodenie bábätka je pre ne veľkou životnou zmenou, musia si na ňu zvyknúť. S názorom, že sex počas šestonedelia urýchľuje hojenie pôrodného poranenia, nesúhlasím, skôr naopak – hlavne skoro po pôrode.

Je bežné, že žena i po šestonedelí nemá o sex záujem?

Áno, je to úplne bežné, že ženy nemajú chuť na sex aj dlho po pôrode. Práca s bábätkom ich natoľko vyčerpáva, že už im neostáva energia na ďalšie aktivity.

Je možné počas šestonedelia otehotnieť?

Príroda je síce nevyspytateľná, ale túto možnosť by som považovala za vysoko nepravdepodobnú.

Je dojčenie spoľahlivá antikoncepcia alebo len mýtus?

Dojčenie rozhodne spoľahlivou antikoncepciou nie je a doplatilo na to už veľa žien.

Aká je najlepšia antikoncepcia po šestonedelí? Je to individuálne alebo sa dá všeobecne niečo odporučiť?

Záleží na tom, či žena dojčí, alebo nie. Ak žena nedojčí, môže pokojne začať užívať akúkoľvek antikoncepciu, napríklad tú, čo používala pred tehotenstvom, ak s ňou bola spokojná. Ak žena dojčí, tak je možné odporučiť antikoncepciu s obsahom len jedného hormónu gestagénu – napríklad Cerazette, Azaleia. Ďalšou možnosťou je potom vnútromaternicové teliesko – najlepším vnútromaternicovým systémom, ktorý súčasne uvoľňuje hormón gestagén, je Mirena.

Čítajte tiež:

Po ich aplikácii však žena prestane aj menštruovať. Je to v poriadku?

To, že žena musí menštruovať a tým sa jej telo očisťuje, je mýtus. Organizmus má mnoho iných mechanizmov, ako sa zbaviť škodlivých látok. Skôr by som to brala ako výhodu tej antikoncepcie. A okrem toho, nie všetky ženy, ktoré majú Mirenu zavedenú, nemajú menštruáciu. Túto skupinu tvorí asi len 30 % žien.

Je vhodné tak krátko pôrode brať opäť hormonálnu antikoncepciu? Nemôže to mať vplyv na kvalitu či chuť mlieka?

Hormonálnu antikoncepciu môže žena začať používať hneď po skončení šestonedelia. Na kvalitu a chuť mlieka by vplyv mať nemala.

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist