Pozor na detské úrazy v lete!

Leto a detské úrazy bohužiaľ patria k sebe. Počas leta sa počet úrazov u detí pravidelne zvyšuje o 10 až 15%. Úrazy kojencov a batoľat sú však zo všetkých vekových kategórií našťastie najmenej časté.

Od troch rokov vyššie však postupne počty úrazov výrazne stúpajú a najviac sa ich objavuje u detí vo veku 13 až 14 rokov.

Dá sa vždy dieťa ochrániť pred úrazom alebo je niekedy nutné sa spoľahnúť na trochu šťastia? Na vaše názory, milí čitatelia, sa tešíme v našej diskusii.

Viac ako polovicu úrazov majú na svedomí pády, najčastejšie potknutie alebo zakopnutie, potom pády z vybavenia detských ihrísk, pády z postele, dopravné úrazy s prevahou poranenia chodcov (zrazenie s osobným automobilom) a cyklistov pri páde bez zrážky s iným vozidlom.
Najčastejšie dochádza k úrazom detí počas voľnej zábavy, organizovaného cvičenia a u športovania. Najčastejším dôvodom hospitalizácie väčších detí je zlomenina pažnej kosti nad lakťom, zlomenina predlaktia a otras mozgu.

Kde všade číha nebezpečenstvo

Riziko úrazu sa zvyšuje vtedy, keď sa deti pohybujú v neznámom prostredí. Ak máte malé dieťa, určite ste doma zabezpečili zásuvky, odstránili z dosahu detí jedovaté izbové kvety, rýchlovarnú kanvicu, atď. Ste si však istí, že podobné opatrenia čakajú na vaše deti aj u babky a dedka, na tábore alebo v hotelovej izbe?

Nezabúdajte na:

  • bezpečnostný kryt na sporák chráni deti pred popálením pri varení
  • poistky na okná zabránia vypadnutiu dieťaťa
  • dverné zarážky minimalizujú riziko privretia detských prstíkov do dverí
  • kryty na zásuvky ochránia najmenšie deti pred elektrickým prúdom.

S pomocou univerzálnej bezpečnostnej zábrany sa dá jednoducho zabrániť vstupu detí na všetky nebezpečné miesta.

Ak často vyrážate s deťmi na výlety na bicykli, určite si so sebou na dovolenku nezabudnite pribaliť detské reflexné vesty a odrazky, ktoré môžu byť veľkým pomocníkom pri prevencii detských úrazov na cestách.

Nezabudnite ani na detské úrazové pripoistenie, ktoré môže veľmi zjednodušiť liečbu následkov.

Detský lekár MUDr. Martin Gregora upozorňuje:

Rodičia by mali dávať veľký pozor na malých neplavcov, najmä ak majú na záhrade bazény. Utopenie batoľat v záhradnom bazéne je bohužiaľ každé leto realitou.

Pre prípad otráv je dobre mať doma aj na dovolenke živočíšne uhlie, najlepšie v práškovej forme, aby sa nemuseli drviť tabletky. Podaním 5-10 tabletiek živočíšneho uhlia sa môžu zmierniť následky prakticky všetkých otráv (najmä spôsobené rastlinami, hubami). Výnimku tvoria luhy, kyseliny, alkohol, ropné produkty ako benzín a saponáty, tu sa uhlie nedoporučuje.

Nedávajte chemikálie v garáži alebo v dielni do neoriginálnych obalov!

Podobne je to s liekmi. Pozor na to, keď príde návšteva a nechá na zemi kabelku, kde sú lieky. Zvedavé dieťa sa k nim ľahko dostane.

Chorému dieťaťu nedávajte lieky ako keby to boli cukríky. Vždy dieťa poučte, že ide o medicínu, ktorá je určená len a len pre chorých! Dieťa by to ináč mohlo zle pochopiť a „cukríky“ si vziať kedykoľvek samo, pretože majú atraktívnu farbu alebo tvar.

Veľmi dôležité u väčších detí je vybaviť ich nielen helmou, ale aj dohliadnuť tiež na to, aby helmu na hlave pri jazde na bicykli naozaj mali. Často sa stáva, že dieťa má helmu na riaditkách, aby ukázalo, aký je frajer.

Pozor na otravu alkoholom na rôznych oslavách a večierkoch, avšak nielen u dospievajúcich detí.

Nezabúdajte na:

Na ceste:

  • Naučte deti správne prechádzať cez prechody pre chodcov
  • Pri jazde na bicykli musia deti do 18 rokov nosiť helmu. Mali by ste ju dieťati nasadiť, aj keď pôjde na kolieskové korčule alebo skateboard.

Na kúpalisku:

  • Deti nikdy nenechávajte plávať vo vode samé (ani v bazéne na záhrade).
  • Mali by vedieť, že nemajú skákať do vody na neznámych miestach alebo niekde, kde je zákaz kúpania.
  • Loďka sa môže kedykoľvek prevrhnúť, takže nezabudnite deti vždy vybaviť záchrannou vestou.

Na záhrade:

  • Nezabudnite schovať náradie ako je napríklad kosa alebo kosák.
  • Zvážte tiež pestovanie jedovatých rastlín.
  • Ak svojho potomka vyšlete k babke na dedinu, poučte ho tiež o tom, ako sa chovať k zvieratám.

Na dovolenke:

  • Nezabudnite si pribaliť opaľovací krém s vysokým ochranným faktorom a pokrývku hlavy.
  • V hotelovej izbe dajte z dosahu detí jedovaté rastliny a presvedčte sa, že na seba nemôžu prevrhnúť televízor alebo nábytok. Pozor tiež na variče či rýchlovarné kanvice, ktoré bývajú častým vybavením apartmánov.
  • Rozhodne nezabudnite tiež na komerčné cestovné poistenie. To kryje náklady v prípade, že sa vášmu dieťaťu prihodí úraz alebo musí z iného dôvodu navštíviť miestneho lekára.

Na tábore:

  • Zvážte očkovanie proti kliešťovej encefalitíde.
  • Ak vaše dieťa trpí nejakou chorobou alebo alergiou, nezabudnite to oznámiť jeho vedúcemu.
Viac o téme: detidieťaočkovanie

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist