Iba chrípka

Opakuje sa každý rok so železnou pravidelnosťou. Chrípka má presne vymedzené obdobie, počas ktorého podniká cestu do organizmu hostiteľa a je jej jedno, ako veľmi sa jej „obeť“ snaží striasť. V obľube má najmä jedincov so slabšou imunitou, ku ktorým sa už tradične radia – deti.

Kto je na rade?

Každoročne ochorie na chrípku a podobné vírusové ochorenia na Slovensku až 2 milióny ľudí. Hoci sa vyskytuje od konca jesene až do apríla, ideálne podmienky na prenos ochorenia sú začiatkom roka, pričom semeniskom nákazy sa stávajú uzavreté priestory s väčším výskytom ľudí. Nákupné centrá, kiná, divadlá, prostriedky hromadnej dopravy, pracovné kolektívy, školy a škôlky. Na to, aby sa vám chrípka dostala pod kožu, stačí málo. Dýchať. O zvyšok sa postará kvapôčková infekcia, samozrejme, prostredníctvom nakazeného človeka, ktorého kašeľ, smrkanie a kýchanie sú pre okolie nebezpečné najmä prvé tri dni.

Cez nos alebo ústa sa do tela dostane infekčný aerosol a choroba nastupuje. Neklamným znakom sú vysoké teploty, ktoré u malých detí presahujú 39 ˚C a pretrvávajú niekoľko dní. Rodičia bývajú takýmto priebehom často zaskočení, lebo jediné, čo im zostáva, je zrážať teplotu. U dospelých je priebeh horúčky o to ľahší, lebo sa dokážu vypotiť, ibaže udržať v posteli pacienta, ktorý svoj vek dokáže ukázať na prstoch jednej ruky, je takmer nadľudský výkon.

Ako v ohni

Ako teda postupovať? „Do 6. mesiaca meriame teplotu v konečníku a vzhľadom na to sa odpočíta 5 dielikov. Starším pacientom dávame teplomer pod pazuchu. V prvom rade však treba dieťatko vyzliecť donaha už počas merania teploty, aby sa ochladilo, pretože nemá dostatočne vyvinutú termoregulačnú schopnosť. Do 38,5 ˚C ide o takzvanú zvýšenú teplotu, počas ktorej si telo tvorí protilátky proti infektu.

Preto sa neodporúča ju zrážať liekmi,“ hovorí bratislavská pediatrička MUDr. Tamara Martinkovič. Dieťa je v takýchto chvíľach dobré osprchovať. Najskôr mu na trup pustiť príjemne teplú vodu, ktorú postupne ochladzujeme. Celý proces by mal trvať asi pol minúty. Končatiny sa nesprchujú. „Táto metóda je lepšia než studené zábaly, ktoré u dieťaťa najskôr vyvolajú triašku a rýchlo sa prispôsobia teplote pacienta,“ hovorí doktorka Martinkovič.

Veľmi dôležité je, aby sa organizmus neprehrieval. Najmenší by mali zostať len v plienke, starší v spodných nohavičkách. Hrudník by mali mať zakrytý ľahkou prikrývkou, no končatiny by mali byť holé. V prípade, že chodidlá sú studené, stačí navliecť ponožky. Pri takomto postupe nehrozí prechladnutie, môže len pomôcť.

Liečba a očkovanie

K liečbe antipyretikami sa pristupuje, až keď teplota presiahne spomínanú hranicu 38,5 ˚C. „Každá mama vie, aký liek jej dieťaťu najlepšie zaberá. Keď horúčka neustupuje, možno kombinovať kvapky či sirupy s čapíkmi. Ale neodporúčam striedanie paracetamolu a ibuprofénu. Kedysi tak obľúbený acylpyrín sa deťom už vôbec nepodáva, lebo môže spôsobiť poruchu funkcie ciev, takzvaný Raynaudov syndróm,“ vysvetľuje MUDr. Tamara Martinkovič.

Kto by chcel nepríjemným chrípkovým stavom predísť, mal by porozmýšľať nad imunizáciou. Očkovanie je vhodné už pre deti po dovŕšení 1. roku života. Uprednostňujú sa najmä také, ktoré bývajú často choré a vplyvom infektov majú oslabenú imunitu. Táto forma ochrany by mohla pomôcť aj škôlkarom, medzi ktorými je prenos ochorení veľmi rýchly. „Je vhodné meniť vakcíny každý rok, nepridržiavať sa len jednej značky. Osvedčilo sa to najmä u alergikov.

Možnosť očkovania je potrebné zvážiť do polovice decembra, po tomto termíne zvyčajne chrípka prepukne naplno,“ prízvukuje pediatrička. Po aplikovaní injekcie do svalu sa protilátky vytvoria u 70 až 90 % zaočkovaných. Tehotná žena by však tento úkon už nemala podstúpiť. Ideálne by bolo, keby sa dala zaočkovať najneskôr mesiac pred plánovaným tehotenstvom.

Kedy antibiotiká?

Kľúčom k dobrému zdraviu je aj zvyšovanie imunity. V chladných mesiacoch by malo dieťa každý deň dostávať svoju pravidelnú dávku vitamínu C, probiotickú kultúru vo forme jogurtov a kyslomliečnych výrobkov a za zmienku stojí echinacea a výťažok z hlivy ustricovej – beta-glukán, ktoré zvyšujú obranyschopnosť organizmu. A to počas choroby platí dvojnásobne.

Môže sa stať, že chrípka narobí viac problémov, než sme čakali. Keďže poškodzuje riasinkový epitel dýchacích ciest, v konečnom dôsledku môže viesť k zápalu priedušiek, pľúc, nosných a čelových dutín. U malých detí hrozí riziko zápalu stredného ucha. K teplotám sa pridruží kašeľ, nádcha, bolesť uší. Antibiotiká treba nasadiť až pri takejto sekundárnej infekcii, proti samotnej chrípke sú bezmocné.

Aktuálne informácie

Podľa Úradu verejného zdravotníctva SR bolo v 3. týždni hlásených 5 369 chrípky, najviac v Nitrianskom kraji, čo je oproti minulému týždňu nárast chorobnosti o takmer 40 %. Predpokladá sa, že v najbližších týždňoch sa vzostup chorobnosti bude zvyšovať v európskych krajinách, odkiaľ je hlásená stredne vysoká aktivita chrípky, ale aj u nás.

Na Babywebe tiež nájdete:

Hygiena v období viróz
Bolesť v krku, angína a mononukleóza
Najčastejšie choroby detského veku
Dieťa je choré, kedy zavolať lekára

13.12.2010 10:19| autor: Tatiana Kubišová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist