Máme gazdinú

Služby poskytované upratovacími agentúrami sa v poslednom čase tešia obrovskej obľube. Najčastejšími zákazníkmi sú mladé vyťažené páry alebo slobodní muži.

Služby upratovacích agentúr u nás už nevyužívajú iba cudzinci žijúci dlhodobo na Slovensku, ale čoraz častejšie sa na ne obracajú aj Slováci, ktorí pomaly, ale isto objavujú výhody takejto pomoci. Zvládnuť prácu, postarať sa o deti, urobiť nákup, navariť, ale aj udržať domácnosť v čistote mnohokrát znamená obetovať všetok voľný čas na zabezpečenie chodu rodiny a domácnosti. „Práve toto sú dôvody, prečo sa naša klientela čoraz viac rozširuje,“ hovorí Dagmar Kyjacová, personálna manažérka pre rodinný servis z bratislavskej upratovacej agentúry Cinderella Family servis. „Pri dnešnom pracovnom nasadení sa niet ani čomu čudovať. Obracajú sa na nás zákazníci vo veku približne 28 rokov, ale výnimkou nie sú ani dôchodcovia, ktorým naše služby zaplatia deti. Predovšetkým sú to však mladé, pracovne vyťažené páry,“ opisuje nám najčastejších záujemcov o služby gazdinky.

Od upratovania až po prechádzky so psom

Agentúry dnes majú širokú ponuku služieb, sú schopné zvládnuť akékoľvek požiadavky klienta. Podľa rozsahu objednaných služieb vám ponúknu najvhodnejšiu alternatívu starostlivosti o vašu domácnosť. Ak potrebujete denne zabezpečiť jej bezproblémový chod, k dispozícii je gazdiná. Okrem bežného upratovania nakúpi, uvarí, poleje kvety, zájde na poštu, do lekárne, ale aj vyzdvihne deti zo školy či pôjde von so psom. Táto služba patrí medzi finančne najnáročnejšie a na slovenské pomery sa zatiaľ využíva iba zriedka. Rátajte s tým, že za služby gazdinej agentúre mesačne zaplatíte od 15-tisíc Sk (497,91 €).

Pomôže nám pomocnica

Ak máte záujem iba o pravidelné upratovanie v presne vymedzenom čase, zvyčajne jeden- alebo dvakrát do týždňa, môžete si objednať pomocnicu do domácnosti. Táto služba je cenovo prijateľnejšia, za hodinu zaplatíte sumu od 200 Sk (6,64 €) a zahŕňa bežné práce ako vysávanie, umytie podlahy, utretie prachu, vyčistenie kúpeľne a toalety. V základnej cene môže byť zahrnuté aj umytie okien raz za štvrťrok. Pranie, žehlenie alebo leštenie nábytku sú služby navyše a poskytujú sa za príplatok. Inými slovami, upratanie trojizbového bytu vás bude stáť približne 800 až 1 800 Sk (26,56 až 59,75 €). „Cena je veľmi individuálna. Veľký trojizbový byt vás môže vyjsť lacnejšie ako upratanie dvojizbového, ktorý je zaprataný knihami a plný nábytku,“ hovorí Dagmar Kyjacová z agentúry Cinderella Family servis. Lacnejšie to bude iba vtedy, ak si nájdete gazdinku individuálne, treba však zvážiť riziko, ktoré táto voľba môže so sebou priniesť.

Ach, tie sviatky!

Ďalšou možnosťou je jednorazové alebo sezónne upratovanie. Najväčší záujem je o predsviatkové veľké upratovanie, ale napríklad aj o vyčistenie pivnice, povaly, umytie okien alebo priestorov po maliaroch. Cena takýchto služieb je o niečo drahšia ako pravidelné upratovanie. Začína sa takisto od 200 Sk (6,64 €), ale agentúra si priráta približne 350 Sk (11,62 €) za čistiace prostriedky a na dopravu rátajte so sumou viac ako 300 Sk (9,96 €).

Výhody gazdiniek zamestnaných agentúrou:

– výber z viacerých gazdiniek
– preverená bezúhonnosť /čistý register trestov/
– špecializovaný kurz
– možnosť reklamácie
– v prípade ochorenia gazdinky agentúra poskytne náhradu
– v prípade nespokojnosti agentúra zabezpečí rýchlu výmenu gazdinky
– za gazdinku ručí agentúra, ktorá je poistená za škody spôsobené pri výkone povolania

Výhody gazdiniek pracujúcich na vlastnú päsť

– nižšia cena
– vyberáte si gazdinku sami
– iba vy určujete podmienky, za ktorých bude pre vás pracovať
– môžete sa s ňou pružnejšie dohodnúť na pracovných úlohách a čase /podľa vašich aktuálnych potrieb/
– ak vám ju odporučil známy, máte veľkú nádej na bezproblémovú spoluprácu

Ak sa rozhodnete pre agentúru

Navštívte upratovaciu spoločnosť osobne, urobíte si približný obraz o úrovni poskytovaných služieb. Dohodnite si stretnutie aj u vás doma, aby ste mohli konkrétnejšie uviesť svoje požiadavky. Ešte pred uzatvorením zmluvy si stanovte presnú cenu a oboznámte agentúru o vašej predstave o zamestnancovi, ktorého ste ochotní pustiť do svojho súkromia aj bez vašej prítomnosti. Informujte sa aj na náklady, ktoré by mohli dodatočne vzniknúť, napríklad cena čistiacich prostriedkov použitých pri umývaní okien, čistenie chladničky alebo práca vo večerných hodinách. Zmluvu si riadne prečítajte, nezabudnite v nej spresniť preberanie kľúčov a dajte si vystaviť potvrdenie o ich prevzatí. Uistite sa, či je gazdinka hmotne zodpovedná a aké má agentúra poistenie. Ak pri upratovaní niečo poškodí, agentúra by mala mať zmluvu s poisťovňou, ktorá škodu uhradí. Informujte sa vopred, ako bude agentúra konať v prípade choroby či dovolenky gazdinky. Niektoré agentúry totiž nezabezpečujú náhradné upratovanie. Zistite si, ako agentúra postupuje v prípade, že nie ste s prácou gazdinky spokojní. Seriózna firma ju zväčša zadarmo vymení a ako bonus pre nespokojného zákazníka upracú byt ešte raz a zadarmo.

Ak sa rozhodnete hľadať gazdinú individuálne

Snažte sa zohnať niekoho s odporúčaním, či už od známeho alebo rodiny. Nehanbite sa pri prvom stretnutí skontrolovať a opísať si údaje z občianskeho preukazu. Jasne konkretizujte svoju predstavu a cenu, ktorú ste za služby ochotní zaplatiť. Uzavrite spolu zmluvu. Takáto pomocníčka v domácnosti zväčša nebýva poistená, preto je vhodnejšie aspoň zo začiatku zostať doma. Po vybudovaní vzájomnej dôvery môžete čas tráviť aj mimo domu. Výhodou je v tomto prípade cena, ktorá sa pohybuje od 100 do 150 Sk za hodinu (3,32 až 4,98 €).

Upratovacie agentúry

Bratislava
http://tepovanie-upratovanie.bodytep.sk
Bodytep
Hanulova 7
Bratislava
0905 469 082

www.mystral.sk
Záhradnícka 66
Bratislava
0911 855 882

www.domestica.sk
Povraznícka 15
Májova 21
Bratislava
02/ 624 111 48

www.cinderella.sk
Líščie údolie 73
Bratislava
0915 774 136

Banská Bystrica
www. intep.szm.sk
0903 163 298
0908 968 373

Košice
www.uniprat.sk
Opatovská cesta 10
Košice
0910 753 637
0911 753 636

28.5.2009 11:46| autor: Natália Nariadelová
Viac o téme: deti

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist