Hormonálne testy žien

Ovariálny cyklus (dozrievanie a uvoľnenie vajíčka z ovárií) a menštruačný cyklus (pravidelné obnovovanie sliznice maternice a jej príprava na uhniezdenie oplodneného vajíčka) sú riadené meniacimi sa hladinami pohlavných hormónov.

Sú to GnRh (gonadotropíny uvoľňujúce hormón stimulujúci výdaj FSH a LH) a dopamín (bráni výdaju prolaktínu), ktoré sú produkované v časti mozgu zvanej hypotalamus. Ďalej sú to FSH (folikuly stimulujúce hormón podporujúci dozrievanie folikúl s vajíčkami), LH (luteinizačný hormón riadiaci funkciu žltého telieska, ktoré vzniká vo vaječníku po uvoľnení vajíčka) a prolaktín (hormón pôsobiaci na mliečnu žľazu a produkciu mlieka). FSH, LH a prolaktín sú produkované podväzkom mozgovým a ovplyvňujú tvorbu estrogénov a progesterónu vo vaječníkoch.

Estrogény a progesterón pôsobia na maternicovú a pošvovú sliznicu, a to nielen počas tehotenstva, ale aj mimo neho. Vidieť, že kaskáda pohlavných hormónov je pomerne rozsiahla a môže v nej dôjsť k nerovnováhe v prípade, ak sú niektoré hormóny produkované vo zvýšenej či v zníženej miere. Takéto poruchy môžu byť príčinou neplodnosti, a preto je nutné testovať ich. Na testovanie hormónov sa odoberá krv dvakrát počas menštruačného cyklu a vyšetruje sa:
1) hladina FSH
2) hladina LH
3) hladina estradiolu
4) hladina progesterónu
5) hladina prolaktínu

Plodnosť môže ovplyvňovať aj nerovnováha iných hormónov než pohlavných, predovšetkým hormónov štítnej žľazy a TSH (hormón stimulujúci funkciu štítnej žľazy).

12.5.2009 2:42| autor: Jana Pleskačová
Viac o téme: hormónymaternice

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist