Lekárnička zachráni dovolenku

Vytúžená dovolenka s rodinou niekde na romantickom pobreží v Stredomorí láka každého. Ak ju chceme stráviť s deťmi v pokoji a bez hystérie, musíme sa na ňu pripraviť. Medzi nevyhnutnosti, na ktoré musíme myslieť ešte pred cestou, patrí malá lekárnička. Mala by obsahovať základné lieky, ktoré s odporúčaním lekárky môžeme v prípade potreby použiť.

Po radu sme zašli do Stupavy, za detskou lekárkou MUDr. Kvetou Oravcovou. Medzi mamičkami je známa tým, že presadzuje alternatívne, najmä homeopatické a probiotické lieky. Prečo?
Nepovažujem sa za homeopatku, ale homeopatiká odporúčam pri klasickej liečbe. Veľmi ma zaujali najmä probiotické produkty, ktoré máme v praxi vyskúšané a prinášajú výborné výsledky.

Čo si pribaliť do lekárničky, ak cestujeme povedzme do Chorvátska a máme malé deti?

Začnime hneď cestou. Ak ideme klimatizovaným autobusom alebo lietadlom, stretávame sa hneď s prvým rizikom, ktorým je klimatizácia. Najmä počas horúcich letných dní vie príjemne ochladiť, ale vystavuje najmä deský organizmus rizikám. Keď potom z klimatizovanej miesnosti vyjdeme na rozpálenú pláž, dokonca aj dospelí môžu mať zapálené hrdlo. Deťom hrozí najmä nebezpečenstvo infekcie. Preto je pre najmenšie deti istotne najlepšie, ak cestujeme autom. Môžeme si robiť časté prestávky a hlavne – dodávame telu množstvo tekutín.

Aké sú ďalšie rizikové faktory?
Ak ideme do hotelového komplexu, berieme svoje ratolesti do detského bazéna. Vieme, že ich čistota je otázna. Drobizg sa do vody niekedy pociká, pogrcká a podobne. Preto sa často po návrate domov vyskytujú rôzne plesne a kožné problémy. Aby sme tomu predišli, mali by sme si zadovážiť antibakteriálne mydlo a po vyjdení z vody dieťa dôkladne osprchovať.

Vieme, že slaná morská voda má svoje špecifiká, veď kvôli nej a slnku vlastne cestujeme…

Na pláži je detská pokožka dráždená jednak soľou, jednak je vystavená priamemu a silnému slnku. V každom prípade sa snažme vyhnúť prehriatiu organizmu a slnečnej páľave. K vode preto choďme s deťmi v ranných alebo neskorších popoludňajších hodinách. Samozrejmosťou sú opaľovacie ochranné krémy s vysokým UV filtrom. Citlivú pokožku detí chránime pobytom v chládku, pod slnečníkom, klobúčikom či čiapkou so šiltom a tričkom, dobré sú aj slnečné okuliare.

Okrem pokožky sú najviac problematické oči a uši. Čo si zobrať, aby sme nemuseli márne tíšiť bolesť v uškách?
Poruke musíme mať najmä očné kvapky a masť, napríklad Ophtalmo-septonex alebo masť Ophtalmo-framykoin. Na ušká sú výborné ušné kvapky Burow alkohol. Zídu sa nám aj vatové tampóny, ktoré si môžeme zobrať z domu alebo kúpiť v miestnom supermarkete.

Klasickým strašiakom na dovolenke bývajú nečakané vysoké teploty detí. Ako to riešiť?‘
Na teplotu zaberá Nurofen, najlepšie sirup. Balíček Paralenu sa zíde vždy. Tu by som rada zdôraznila výhodu probiotických výrobkov. Ak si na ne zvykneme už doma, máme výhodu. Výborne totiž z našich čriev vytlačia patogénne baktérie, takže posilňujú imunitu organizmu. Ak sa potom ocitneme v rizikovom prostredí, naše telo si s prípadnými baktériami poradí oveľa lepšie, pretože má silnú odolnosť. Celková dehydratácia a slnko však môžu zlomiť aj zdravé telo dosť rýchlo. Preto opäť zdôrazňujem, aby sme deťom podávali dokonca viac tekutín, než obyčajne a ponúkali ich piť čo najčastejšie. Varovala by som pred pitím inej, než skutočne garantovane čistej vody, predávanej vo fľašiach. Napríklad aj kocky ľadu môžu byť nosičom nákazy, najmä ak sa ocitneme v exotickom prostredí a nevieme nič o kvalite tamojšej pitnej vody.

Máme teda šancu vyhnúť sa hnačkám a vracaniam či pokazenému žalúdku?
Áno. Okrem vody treba dávať pozor aj na to, čo deti jedia. Proti hnačkám zaberajú probiotické kvapky Biogaia a Nutrolin-B, ktoré môžeme podávať deťom po treťom mesiaci od narodenia. Dokonca je na trhu novinka Biolactiv v granuliach, ktoré sa sypú priamo do úst a ich účinok je okamžitý. Funguje ako prevencia črevných infekcií, ale aj pri nafúknutom brušku a podobne.

Máte aj nejaké ďalšie tipy na upevnenie imunity?
Imunitný systém dieťaťa sa vyvíja do troch rokov. Odmalička jej môžeme pomáhať a budovať ju tak, aby bola čo najsilnejšia. Tak sa vyhneme mnohým chorobám. Na záver by som ešte rada pripomenula pravidelné očkovania, ktoré robíme po treťom mesiaci veku dieťaťa. Ak môžete, vycestujte niekoľko týždňov po ňom. Zabránite tak nečakaným zdravotným problémom.

Čo má obsahovať naša lekárnička

Koža

  • opaľovacie oleje a ochranné krémy, napríklad Daylong Kids 30 s vysokým UV filtrom
  • kalciová masť – výborná je najmä po spálení alebo na iné kožné problémy
  • dobré je po nadmernom opálení použiť i homeopatickú masť Cicaderma
  • antibakteriálne mydlo, napríklad Dettol a proti uštipnutiu, Dettol Antiseptic wash
  • framykoínová masť a zásyp
  • Traumeel je výborná homeopatická masť i tabletky, ktorá pomáha rýchlejšiemu hojeniu pri rôznych pádoch, zlomeninách a poraneniach
  • Omnipor leukoplasty odolné proti vode
  • Camphor-ichtyolová masť – ak dieťa stúpi na morského ježka, je priam zázračná. Páchne, ale lieči

Hnačky

  • Zaberajú kvapky Hylak Forte alebo rôzne probiotiká

Kašeľ

  • kalciový sirup funguje protizápalovo, pomáha otŕhaniu hlienov a vykašliavaniu
  • alternatívou môže byť Thymomel sirup
  • už od troch mesiacov môžeme siahnuť po kvapkách Sinupret. Je na rastlinnom podklade, uvoľňuje kašeľ, ale aj hlien v nose
  • Kaloba je tiež určený pre najmenších po treťom mesiaci od narodenia

Nos

  • výborné sú výrobky obsahujúce morskú vodu typu Mar plus či Physiomer, obe na prírodnej báze

Uši

  • ušné kvapky Burow alkohol

Oči

  • Ophtalmo-framykoin je dobrý na podráždené spojivky

Teplota

  • antipyretiká, ktoré znižujú teplotu a sú protizápalové, napríklad Nurofen, Paralen
13.8.2009 11:17| autor: Lucia Michaelová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist