Ako zoznámiť svojho psa s dieťatkom

Takmer všetci majitelia psov dlho pred narodením potomka starostlivo zvažujú najvhodnejší spôsob, ako uviesť dieťatko do domácnosti so štvornohým priateľom a ako vlastne psa s novým členom rodiny zoznámiť. Sú si pritom vedomí, že by mohla nastať situácia, kedy začne pes na dieťatko žiarliť.

Väčšina psov si pomerne rýchlo a bez akýchkoľvek väčších problémov zvykne na príchod ľudského mláďaťa do domácnosti. Určite je vhodné v tejto chvíli zdôrazniť, že takmer každé zviera je schopné rozlíšiť mláďa od dospelého, hoci ide o celkom iný živočíšny druh. Iba vo veľmi vzácnych prípadoch sa cíti mláďaťom ohrozené. Je to úplne prirodzený jav, vďaka ktorému prebieha zoznamovanie bez prejavov agresivity.

Zoznámenie s novorodencom

V ideálnom prípade by sa malo dieťatko psovi ukázať čo možno najrýchlejšie po príchode domov, hneď potom, ako sa s ním zvíta majiteľka či majiteľ. Hovoríme o psovi, ktorý žije so svojimi majiteľmi v byte, nie v koterci na záhrade.

Je totiž vhodné dovoliť psovi, aby zistil, čo sa deje, ak ide o situáciu, ktorú máme úplne pod kontrolou. Ak mu to z dôvodu akýchkoľvek obáv nedovolíme, s najväčšou pravdepodobnosťou vyhrá prirodzená zvedavosť psa a pri prvej príležitosti začne zisťovať, čo je to doma nové. Začne vyskakovať na postieľku, možno sa pokúsi dostať dovnútra, môže začať štekať. Je to zvedavosť, potreba kontaktu a preskúmanie niečoho neznámeho.

Najjednoduchšie je dať na zem deku, dieťatko položiť na ňu a priviesť k nemu psa. Majte ho na vôdzke – pre istotu. Jeho pohyb neobmedzujte, vôdzka je tu len na kontrolu. Nechajte psa dieťatko oňuchať a len zľahka ho pritiahnite späť, aby sa pes dieťatka ňufákom nedotýkal. Všetko by malo prebiehať v pokoji, bez akéhokoľvek rozčuľovania, vzrušených hlasov, okrikovania alebo aj trestania psa za nevhodný pohyb. Práve naopak, je vhodné odmeniť psa pochvalou či maškrtou, aby preň kontakt s dieťaťom predstavoval príjemný zážitok.

Po príchode dieťatka si pes musí zvyknúť nielen na nového člena rodiny, ale i na nové zvuky a pachy, na zmenu správania ľudí a na nové činnosti. Plač novorodencov môže byť v prvých dňoch po príchode domov pre psa nepríjemný, môže byť rozrušený novými pachmi, môže sa snažiť preskúmať plienky, detské oblečenie…

Snaha o pozornosť

Pes sa bude pravdepodobne snažiť získať pozornosť, ktorú mu majitelia venovali predtým. Preto nie je vhodné odháňať ho od činnosti okolo dieťatka, zatvárať do inej miestnosti, do ohrádky či klietky. Ak je totiž pes počas kúpania, dojčenia alebo prebaľovania izolovaný, môže to byť preň vlastne trest, ktorý môže podnecovať jeho rivalitu a potrebu získať si pozornosť majiteľov za každú cenu. Naopak, všetky činnosti, ktoré sa dieťatka týkajú, sú úplne bežnými dennými procedúrami, ktoré sa pes presne takto naučí vnímať. Súčasne je potrebné venovať psovi počas dňa dostatok pozornosti, hovoriť s ním, pohladkať ho, hrať sa s ním, zobrať ho so sebou na prechádzku s kočíkom, aby si prítomnosť dieťatka spájal s príjemnými zážitkami, a tak sa upevnil jeho pozitívny vzťah k nemu.

Žiadny pes by sa nemal ani na okamih ponechať s dieťaťom osamote, akokoľvek by sme mu dôverovali. Maličké dojča môže za určitých okolností predstavovať pre psa korisť, podobne ako drobné zviera iného druhu! Hoci sú útoky psa na novorodenca skôr výnimkou, majú vždy fatálne následky. Nikdy preto túto situáciu nepodceňujte.

12.5.2009 11:58| autor: Šárka Navarová
Viac o téme: pohyb

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist