Rodiť doma? Ťažké rozhodovanie

„Úplná väčšina tehotných žien je schopná porodiť zdravého novorodenca bez komplikácií v podstate v akomkoľvek prostredí,“ tvrdí vedúci pôrodnej sály pražského Ústavu pre starostlivosť o matku a dieťa MUDr. Petr Velebil, CSc. „Lenže v prípade určitého, hoci len malého podielu populácie je priebeh pôrodu komplikovanejší a vyžaduje zásah zo strany zdravotníckeho personálu. A k tomuto zisteniu sa často dospeje až počas samotného pôrodu. Potom už môže byť neskoro,“ dodáva.

Čím si vysvetľujete stúpajúci počet žien rozhodnutých rodiť doma?
Cítim to ako akési prirodzené smerovanie k tomu, aby pôrod prebiehal čo možno v najintímnejšej atmosfére, v kruhu rodiny, so snahou o nezasahovanie do jeho samotného priebehu. Nie som však schopný vyjadriť sa k tomu, či dnes pôrody doma uprednostňuje viac, alebo menej žien. Vždy existovala určitá časť populácie, ktorá si priala rodiť doma. Skôr sa vynára otázka, ako veľmi sa o tom hovorilo. Súčasnosť tomu skutočne môže vzhľadom na hľadanie rôznych alternatívnych spôsobov života trochu viac otvárať dvere. Jednoznačne však môžem potvrdiť tendenciu, že si klientky v posledných piatich až siedmich rokoch vyberajú vo väčšej miere väčšie pôrodnice a opúšťajú tie malé.

To je, naopak, v rozpore so súčasnou tendenciou k väčšej intimite pri pôrode.
Je to dilema voliť medzi túžbou po najväčšej intimite a čo najprirodzenejšom prostredí a súčasne chcieť porodiť bezpečne. To musí každý pár, ktorý očakáva potomka, veľmi starostlivo zvážiť. Ľudia, samozrejme, vedia, že príroda neriadi vždy pôrod úplne dokonale. Preto vlastne existuje medicína a jej prirodzený beh udalostí sa snaží podporiť.

Majú laici, ktorými rodičia vo veľkej väčšine sú, šancu dobre odhadnúť vlastnú, predovšetkým zdravotnú situáciu?
Pre laikov je to skutočne veľmi tažké. Ľudia čerpajú z najrôznejších zdrojov, dnes napríklad v Českej a Slovenskej republike funguje poskytovanie skúseností prostredníctvom internetu. Existujú však aj iné špecializované zdroje, ktoré sa snažia vytvoriť akýsi poradovník pôrodníc. Tu sa vynára problém, že množstvo týchto zdrojov je veľmi subjektívnych alebo dokonca vychádza z nesprávnych údajov. Nie je preto vôbec jednoduché nájsť skutočne kvalitný zdroj informácií.

To sme už pri výbere pôrodnice, nie pri rozhodnutí, či rodiť v nemocnici, alebo doma.
Áno. Môžem však zodpovedne vyhlásiť, že aj veľké pracoviská s obrovským počtom pôrodov ročne sa mamičkám snažia vytvoriť čo najprijateľnejšie prostredie a skutočne nezasahovať do priebehu pôrodu, ak to jeho priebeh nevyžaduje.

Stúpajúci záujem mamičiek o prítomnosť babice pri pôrode odráža nedôveru v komunikácii s pôrodnou asistentkou, pôrodníkom alebo predovšetkým nie úplne fungujúce rodinné vzťahy?
Žena pri pôrode potrebuje blízku osobu, ktorá jej bude psychickou oporou v priebehu tohto pomerne ťažkého a silne emočne nabitého deja. A, pochopiteľne, ak túto rolu nemôže plniť partner, môže ju zastať niekto z rodiny alebo práve dula. Žena ju pozná a vďaka tomu jej práve ona môže počas pôrodu poskytnúť tú potrebnú rezonanciu a podporu. Na druhej strane je ideálne, keď má žena pri pôrode čo najmenej zúčastnených ľudí. Preto má na našom pracovisku jedna pôrodná asistentka na starosti maximálne dve, najčastejšie však len jednu jedinú rodiacu ženu. Starostlivosť v priebehu pôrodu je vďaka tomu individuálna. Zároveň je vytvorený aj dostatočný priestor a pokoj na nadviazanie nevyhnutného, ústretového kontaktu medzi asistentkou a mamičkou. Ak je to možné, je pri pôrode iba asistentka, ale s tým, že nás lekárov má neustále „za chrbtom“.

Vráťme sa k rozhodovaniu. Ak žena prejde tehotenstvom bez komplikácií, môžete povedať – áno, sú tu všetky predpoklady na bezproblémový pôrod, môže sa uskutočniť doma? Nastala taká situácia, pod ktorú by ste sa podpísali?
Je to ako v medicíne a biológii všeobecne, nikdy nie je v ničom stopercentná istota. My vieme, že by úplná väčšina tehotných žien porodila zdravého novorodenca bez komplikácií v zásade v akomkoľvek prostredí. Lenže existuje podiel populácie, ktorý signalizuje nejaké riziko a to riziko sa potom uplatní. Pôrod bude vyžadovať zásah zo strany zdravotníckeho personálu. No sú aj také prípady, u ktorých nie je signalizované riziko a ku komplikácii môže dôjsť akútne až počas pôrodu alebo dokonca bezprostredne po narodení bábätka. Tieto vyhrotené situácie môžu byť také razantné a prudké, že bez okamžitého zásahu lekára by mohlo prísť k strate oboch životov. Ak ide o predpôrodnú komplikáciu alebo komplikáciu objavujúcu sa bezprostredne po pôrode, mohlo by dôjsť k úmrtiu mamičky. A to sa, bohužiaľ, vo všetkých krajinách sveta ešte stále stáva.

Čo je najčastejšou príčinou úmrtia rodičky, ak je skutočne na dobrom pracovisku a nič nie je zanedbané?
Najčastejšie príčiny materského úmrtia sa dajú zhrnúť do troch hlavných skupín – priame materské úmrtia v súvislosti s tehotenstvom, kde úplne najčastejšou príčinou býva krvácanie. V takomto prípade nie sme niekedy ani napriek okamžitej pomoci schopní ženu zachrániť. Ďalšími príčinami sú tromboembolické komplikácie alebo embólia plodovou vodou. Ide o prípady, ktoré sú vo vysokom percente prípadov smrteľné napriek okamžitej pomoci. V domácom prostredí by však tieto prípady boli smrteľné stopercentne.

Štatistiky hovoria asi o piatich až desiatich prípadoch na stotisíc narodených detí. Je tento pomer aj dnes nevyhnutná daň?
V našej republike sa ročne narodí asi práve tých stotisíc detí, pričom sme boli svedkami piatich až pätnástich úmrtí za rok. Rok však môže byť pre štatistiku príliš krátky čas. Tento všeobecný trend sa preto snažíme zisťovať až v päťročnom časovom intervale. Takže jeden rok sú to napríklad dva prípady, druhý rok dvanásť.

Tieto prípady sú „výsadou“ skôr veľkých nemocníc alebo, naopak, okresných pôrodníc?
Najhorší rok v poslednom desaťročí bol rok 2006, keď sa u nás vyskytlo šestnásť prípadov materského úmrtia. Šlo o úmrtia v domácnosti, na malých, ale aj veľkých pracoviskách. K tomu však musíme pripočítať aj náhodné úmrtia v tehotenstve, ako sú napríklad autonehody.

Skončil u vás nejaký prípad mamičky, ktorá sa rozhodla rodiť doma a situácia sa skomplikovala?
Stalo sa nám to. Našťastie, nešlo vyslovene o ohrozenie života, ale o ohrozenie zdravia. Pôrodov doma nie je veľa, teda ani komplikácií, niekedy aj zbytočných, ktoré takto vzniknú a končia u nás.

Stretli ste sa s prípadom, že k vám žena chodila po celý čas tehotenstva do poradne a tesne pred pôrodom sa rozhodla rodiť doma?
Áno, za posledné dva roky sa nám to stalo dvakrát. Zakaždým sa žena rozhodla v poslednej chvíli a my sme sa o tom dozvedeli až neskôr. Našťastie, potvrdila sa pravdepodobnosť, že úplná väčšina žien porodí spontánne zdravé dieťa prakticky kdekoľvek.

Ste odborník, dlhoročný praktik, má vo vašej práci miesto inštinkt?
Boli by sme radi, keby to tak nemuselo byť. Pôrodníctvo je veľmi citlivá disciplína, pretože aj pri úplne bežnom, fyziologickom priebehu celého pôrodu môžete byť konfrontovaný s akútnou situáciou, ktorá vyžaduje okamžité rozhodnutie v závislosti od fázy pôrodu, stavu ženy a bábätka. Situácia vám veľakrát nedovolí ďalšie rozhodovanie a vy ste skutočne na vážkach, ktoré rozhodnutie je najsprávnejšie. Domnievam sa, že to, čo sa dá nazvať intuíciou alebo nejakou pôrodníckou skúsenosťou, tu určitú rolu hrá. Pre psychiku lekára by bolo určite lepšie, keby to tak nebolo a mohol sa rozhodovať len na základe úplne jasných, vopred stanovených pravidiel. Bohužiaľ, v niektorých situáciách to nie je možné a tá skúsenosť musí predsa len nastúpiť.

12.10.2008 2:12| autor: Jarmila Jelínková

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist