Zaujímajú vás bylinky?

Bylinky sú odjakživa významným pomocníkom pri liečení rôznych problémov. Neviete, na čo ktorá bylinka je a ako vám môže pomôcť? My vám poradíme! Vydajte sa preto spolu s nami za tajomstvom byliniek a ich „kúziel“. My vám povieme, ako na to. Materstvo je na to čas ako stvorený…

DÚŠKA TYMIANOVÁ (Thymus vulgaris)

Čo sa zbiera
Listy a kvitnúca vňať (jún až júl).

Liečivé účinky
Už v starovekom Ríme dobre vedeli o posilňujúcom účinku tymianu na organizmus. Tradične sa používa na liečenie kašľa, tráviacich problémov a bolestí v krku. Jeho protibakteriálne a protiplesňové účinky využívajú tiež mnohí výrobcovia ústnych vôd a pást, pomáha pri paradentóze. Nálev z tymianu uľaví pri menštruačných problémoch, bolestiach hlavy, kŕčoch žalúdka, pri nervových problémoch, najmä sexuálnych, a je skvelým doplnkom pri liečbe kandidózy.
Hlavnou liečivou látkou tymianu je tymol. Tymian celkovo pôsobí fytoncídne a je uvádzaný ako jedna z najsilnejšie pôsobiacich antibiotických drog. Účinne tak hubí nežiaduce mikroorganizmy. Na druhej strane ho človek ťažšie metabolizuje, preto by sa odporučené dávkovanie malo presne dodržiavať. Dlhodobé alebo nadmerné užívanie silice môže viesť dokonca až k závažnej intoxikácii. TYMIAN SA TAK NEODPORÚČA DOJČIACIM A TEHOTNÝM ŽENÁM (neplatí pre korenie). Deťom je možné podávať drogu len krátkodobo a v malých dávkach.
Zvonka sa droga používa na omývanie vredov, preležanín, zápalovej pleti, hnisavých rán, bakteriálnych a hubových ochorení pokožky alebo i sliznice, na kloktanie, na výplach pošvy, ucha a pod.
Ďalej sa tymian používa ako korenie, ktoré vyniká na pečenej zverine, rybách a hydine. Paštétam aj nálevom dodá honosnú chuť. Kombinovaný s bazalkou a oreganom v provensalskej zmesi je nenahraditeľným doplnkom pizze a tiež iných talianskych pochúťok.

Ako sa užíva
Čaj sa z tymianu nevarí, len sa sparí asi 1/2-1 lyžice rezanej drogy alebo lístkov zhruba na 1/2 litra vody počas 10 minút (dlhšie nie, pretože by sa vylúčili aj triesloviny a čaj by bol na pitie príliš horký a skôr vhodný na vonkajšie použitie).

MEDOVKA LEKÁRSKA (Melissa officinalis)

Čo sa zbiera
Vňať pred kvitnutím (jún – júl, za suchého slnečného počasia v popoludňajších hodinách)

Liečivé účinky
Listy medovky obsahujú silicu s hlavnou zložkou citralom a citronellolom, triesloviny a horčiny. Droga má ako čerstvá bylina citrónovú arómu a korenistú chuť. Liečivé účinky medovky poznali už starí Gréci a Rimania a v 17. storočí z nej vyrábali mnísi v kláštore bosých karmelitánov preslávené karmelitánske kvapky. V malých dávkach celkovo upokojuje (pôsobí sedatívne), zlepšuje trávenie, zvyšuje sekréciu žlče, zabraňuje tvorbe plynov, spomaľuje tep, znižuje krvný tlak, uvoľňuje pocity strachu a miernej úzkosti a pôsobí na stavy nervovej vyčerpanosti. Rovnako posilňuje centrálny nervový systém, uvoľňuje kŕče a napätie svalstva, je možné ju použiť pri ľahších formách neurasténií, depresií, proti migréne, nespavosti, pri alegiách nervového pôvodu (napr. astma vyvolaná stresom), pomáha pri bolestiach brucha, infekčných hnačkových chorobách, pri bolestivej menštruácii i v klimaktériu. Zjavne je možné medovku použiť na reumatické opuchliny, pomliaždeniny a krvné podliatiny, U DOJČIACICH ŽIEN PRI NEBEZPEČENSTVE STVRDNUTIA MLIEKA V PRSIACH.
Čerstvé a mladé lístky medovky sa hodia na ochutenie zeleninových šalátov, do bylinkových omáčok a masla.

Ako sa používa
Nálev: obyčajne sa pripravuje z jednej čajovej lyžičky sušenej drogy alebo čerstvej vetvičky na šálku vriacej vody – denne sa pijú 2 až 3 šálky.
Karmelitánske kvapky: 50 g medovky, 20 g citrónovej kôry, 30 g semien koriandra, 10 g nastrúhaného muškátového orieška a 10 g škoricovej kôry nadrobno nakrájame a lúhujeme týždeň v zriedenom liehu (200 ml vody na 100 ml liehu). Po scedení skladujeme kvapky v dobre uzavierateľnej fľaške a používame proti nevoľnosti i na osvieženie.
Medovkový dresing: pripravujeme z rozomletých listov zmiešaných s majonézou a skladujeme v chladničke. Je to výborné spestrenie mäsitých a rybích pokrmov.
Medovkové víno: rozdrvené čerstvé listy medovky zmiešame s bielym vínom a necháme na teplom a tmavom mieste 48 hodín vylúhovať. Nápoj potom prefiltrujeme, skladujeme v uzatvorenej fľaške v chladničke a podľa zásady „dobrého málo“ pijeme 1 pohárik denne na posilnenie mozgu a srdca, pri nechutenstve a žalúdočných bolestiach pijeme pár dúškov každé 2 hodiny.

BENEDIKT LEKÁRSKY (Cnicus benedictus)

Čo sa zbiera
Vňať tesne pred kvitnutím (jún – júô)

Liečivé účinky
Benediktová vňať obsahuje horčinu knicín, silice, triesloviny, soli horčíka, vápnika a draslíka, tanín, vitamíny skupiny B a látky pôsobiace silne antivírusovo. Oddávna sa používa ako droga žalúdočná, zlepšujúca trávenie a močopudná. V malých dávkach posilňuje trávenie, znižuje plynatosť, zastavuje hnačky, pôsobí močopudne, upravuje činnosť pečene a žlčníka a posilňuje nervovú sústavu. Lieči nespavosť, vodnatieľku, dnu a reumatizmus (zvyšuje vylučovanie kyseliny močovej z tela) a používa sa i proti málokrvnosti. Droga má dezinfekčné, antibakteriálne a virostatické účinky, pôsobí dokonca aj na vírusy HIV.
Zvonka slúži odvar benediktovej vňate na umývanie rán a pomliaždenín, vredov, kožných zápalov a ekzémov, v niektorých prípadoch býva úspešný i pri liečbe lupienky. Antivírusové pôsobenie benediktu sa využíva pri liečbe pásového oparu.
Predávkovanie benediktom môže vyvolať nevoľnosť, vracanie a podráždenie obličiek. Z tohto dôvodu je kontraindikovaný pri ťažších obličkových poruchách. NEDOPORÚČA SA TIEŽ V TEHOTENSTVE.

Ako sa užíva
Nálev: 1 polievková lyžica na 1/4 l vody, lúhuje sa 2 minúty, pijú sa 2 šálky denne
Benediktový macerát: 4 lyžice drogy lúhujeme v 1 litri bieleho vína, pijeme dvakrát denne malý pohárik nalačno pri preventívnom použití a na celkové posilnenie organizmu v rekonvalescencii

OVOS SIATY (Avena sativa)

Čo sa zbiera
Zelené nezrelé zrná (jún – júl) a zrelé zrná (koniec leta).

Liečivé účinky
Ovsené zrno obsahuje saponíny, škrob, glukokíny, bielkoviny a celý rad látok ako alkaloid, avenín, vanilínglykozid a iné látky, ktoré sú dôležité pre zdravú činnosť ľudského organizmu. V ovsenej slame je pektín, karotén a veľa kyseliny kremičitej. Z ovsa sa pripravujú ovsené vločky, ktoré sú pre obsah glukokínov používané všeobecne pri cukrovke. Sú bohaté na železo, lecitín, vápnik, horčík a fosfor.
Používa sa pri stavoch vyčerpania a nervovej slabosti, pri nespavosti a vysokom krvnom tlaku, znižuje činnosť štítnej žľazy a zmierňuje predráždenie. Vzhľadom na to, že sa dobre vstrebáva a je tiež veľmi výživný, odporúča sa podávať pri nechutenstve, poruchách trávenia, pri žalúdočných a črevných kataroch a v čase zotavovania po rôznych ochoreniach. V ľudovom liečiteľstve sa zrná varené v mede používajú pri dyspepsii, proti obstipácii a zvonka pri svrabe. Zvonka sa ovos používa pri kožných ochoreniach vo forme kúpeľov s odvarom z ovsených vločiek. Vo forme obkladov z ovsenej kaše pri dychových a hlasivkových problémoch. VHODNÁ V TEHOTENSTVE.

Ako sa užíva
Nálev: 2-3 čajové lyžičky rozdrvených zŕn na šálku (200 ml) vody, pijeme 2-krát až 3-krát denne.
Odvar: 2 polievkové lyžice drvených zŕn (ovsených vločiek) varíme v 200 ml vody, až kým sa objem vody nezmenší na polovicu. Scedíme a pijeme rozdelené do 3 denných dávok.

LIPA SRDCOVITÁ (MALOLISTÁ) A LIPA VEĽKOLISTÁ (Tilia cordata a Tilia platyphyllos)

lipa srdcovitá, lipa srdcovitá, lipa veľkolistá

Čo sa zbiera
Kvet s podporným listenom ihneď po rozkvitnutí (červen – červenec).

Liečivé účinky
Lipový kvet obsahuje silice, glykozidy, slizy, saponíny, triesloviny a ďalšie látky, ktoré pôsobia protizápalovo a ľahko močopudne, utišujú kŕče a rozpúšťajú hlieny. Droga má slabo korenistý pach a sladkastú slizovú chuť, pôsobí potopudne, žlčopudne a protikŕčovo. Vnútorne sa lipový kvet užíva v náleve pri horúčkových ochoreniach z prechladnutia (nádche, kašli, zápaloch priedušiek, zahlienení dýchacích ciest, katare bronchov), pretože dobre podporuje potenie, rozpúšťa hlieny a znižuje dráždivosť pri kašli. Ďalej sa používa pri ochoreniach obličiek a močového mechúra, pri žalúdočnej a črevnej kolike, podporuje chuť do jedla a uvoľňuje kŕče. Rovnako ju môžeme denne piť ako čaj sladený cukrom alebo medom; vhodná kombinácia je s čajom z kvetu čiernej ríbezle. Pri zápalových ochoreniach dutiny ústnej sa odporúča kloktať a vyplachovať čajom ústa. Pri výskyte lupín ju môžete použiť na oplachovanie vlasov. VHODNÁ V TEHOTENSTVE.

Ako sa užíva
Podáva sa obyčajne vo forme čaju. 1/2 čajovej lyžičky na šálku prelejeme vriacou vodou, ale už ďalej nevaríme, necháme vylúhovať a po 10 – 15 minútach zlejeme. Denne pijeme 2 až 3 šálky. Čaj je možné podávať samostatne alebo s citrónom. Nemusíme doslaďovať, pretože lipový čaj má prirodzene sladkastú chuť. Ak chceme sladiť, výborný je k tomuto čaju lipový med.

Pozn. Pretože sa u nás často v parkoch vysádza lipa americká (Tilia americana), je nutné vyvarovať sa zámeny, čaj z jej kvetu spôsobuje totiž u precitlivených ľudí vracanie a hnačky. V parkoch sa tiež často pestuje na liečebné účely nevhodná lipa plstnatá (Tilia tomentosa).

3.10.2010 11:03| autor: Alena Kratochvílová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist