Recepty z biopotravín, recepty pre zdravie

Chcete sa cítiť zdravo a byť fit? Vyskúšajte niektorý z našich receptov z biopotravín, ktoré si zamilujete. Uvidíte, že jedlá z biopotravín sú veľmi chutné, zdravé a ich príprava nie je žiadna veda. Poďme sa zaujímať o to, čo dávame nášmu telu. Skôr či neskôr sa nám odvďačí.

Šalát z kuskusu

Potrebujeme:
400 g mrkvy
350 g cukety
400 g baklažánu
100 g cibule
3 strúčiky cesnaku
500 ml zeleninového vývaru
2 štipky šafranu alebo lyžička kurkumy
lístok mäty piepornej
zväzok hladkého petržlenu
lyžičku kajenského čierneho korenia
5 lyžíc oleja
2 celé škorice
350 g kuskusu
80 g hrozienok
200 g nízkotučného jogurtu
lyžičku mletej škorice
2 lyžičky sladkej papriky

Mrkvu očistíme a nakrájame na kolieska. Cukety umyjeme, nakrájame na dvojcentimetrové kolieska a osolíme. Baklažán rozkrojíme na štvrtky a nakrájame na plátky (odporúča sa posypať ich soľou, aby sme baklažán zbavili horkastej šťavy). Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame.
Zeleninový vývar uvedieme do varu, pridáme šafran a kajenské korenie. Petržlen a mätu umyjeme, zbavíme stoniek a jemne nasekáme.
Tri lyžice oleja rozohrejeme na panvici. Baklažán a cuketu osušíme a postupne opekáme na rozpálenom oleji. Zeleninu vyberieme a do výpeku pridáme asi na minútu cesnak, cibuľu a celú škoricu.
Pridáme kuskus a krátko ho opečieme. Zalejeme zeleninovým vývarom, pridáme hrozienka a nádobu prikryjeme pokrievkou. Znížime teplotu a zmes dusíme pri strednej teplote asi 15 minút.
Do jogurtu pridáme mätu, soľ, škoricu a mletú papriku a dobre premiešame. Do zmesi vmiešame drevenou lyžicou kuskus. Na tanier naservírujeme zvyšný olej, petržlen a šalát, ku ktorému podávame jogurtovú omáčku.

Nákyp zo zelenej špaldy

Potrebujeme:
Na nákyp:
100 g masla
lyžicu oleja
200 g zelenej špaldy
750 ml zeleninového vývaru
zväzok jarných cibuliek
250 g paradajok
3 vajíčka
200 g strúhanej Goudy
80 g šrotu zo zelenej špaldy
lyžicu sekanej pažítky
lyžicu sekaného petržlenu
soľ
čierne korenie
štipku muškátového orieška
tuk na formu

Na omáčku:
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
lyžicu olivového oleja
pohár paradajkového pyré (800 g)
3 lyžice strúhaného parmezánu
soľ
čierne korenie
lyžicu cukru
3 lyžice balzamikového octu

Nákyp:
V hrnci rozohrejeme lyžicu masla a oleja. Na tuku opečieme špaldu, zalejeme vývarom a necháme asi 50 minút napúčať.
Rúru predhrejeme na 200 stupňov.
Jarné cibuľky očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké krúžky. Paradajky očistíme, umyjeme a nakrájame na štvrtky. Vaječné bielky oddelíme od žĺtkov. Goudu, šrot, zostávajúce maslo, vaječné žĺtky, štvrtky paradajok a bylinky zmiešame so špaldou, osolíme a okoreníme čiernym korením a muškátovým orieškom. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a opatrne ho vmiešame do zmesi. Cesto preložíme do hranatej formy a pečieme v rúre pri 200 stupňoch asi 40 minút.

Omáčka:
Cibuľu a cesnak očistíme. Cibuľu nakrájame na kocky, cesnak prelisujeme.
Na panvici rozohrejeme olivový olej. Obe suroviny opečieme na oleji. Pridáme paradajky a povaríme asi 10 minút.
Omáčku prepasírujeme cez sito. Vmiešame parmezán a omáčku dochutíme soľou, korením, cukrom a balzamikovým octom.
Špaldový nákyp vyklopíme, nakrájame na rezy a podávame s paradajkovou omáčkou.

Jačmeňová polievka so zeleninou

Potrebujeme:
1 cibuľu
štvrtku zeleru
2 mrkvy
1 stonku póru
4 listy kapusty
3 zemiaky
lyžicu masla
50 g jačmenného šrotu
soľ
štipku čierneho korenia
1 žĺtok
125 g smotany
sekanú pažítku

Zeleninu očistíme a nakrájame na kocky. Kocky cibule dusíme dosklovita na horúcom spenenom masle. Pridáme zvyšnú zeleninu a jačmeň. Všetko zalejeme 1 500 ml vody. Pridáme korenie a pri miernej teplote varíme asi pol hodiny.
Polievku zahustíme žĺtkom a smotanou, posypeme pažítkou.

Prosové slané placky

Potrebujeme:
200 g prosa
1 cibuľu
1 menšiu mrkvu
soľ
olej
3 lyžice namočených ovsených vločiek
olej na vyprážanie

Z prosa uvaríme kašu (jeden diel prosa, dva diely vody) a necháme vychladnúť. Cibuľu nakrájame a opražíme dozlatista. Proso, cibuľu a nastrúhanú mrkvu zmiešame. Nakoniec pridáme ovsené vločky tak, aby sa hmota dobre spojila. Mokrými rukami tvarujeme placky, ktoré vypražíme na troške oleja alebo upečieme v rúre dozlatista.

Palacinky kráľovnej Pohánky

Potrebujeme:
300 g pohánkovej múky
600 ml mlieka
100 ml oleja
2 vajcia
štipku soli
1 lyžicu cukru alebo medu
kompót (odporúčame Zwergenwiese)
posekané orechy

Múku, olej, cukor a soľ rozmiešame v mlieku na hladké cesto. Pridáme vajce a necháme 15 minút odstáť. Teflónovú panvicu pokvapkáme olejom, nalejeme na ňu cesto a vypražíme z oboch strán. Ešte teplé potrieme kompótom, posypeme posekanými orechmi, vyformujeme palacinky a kladieme na taniere. Tesne pred podávaním ich môžeme dozdobiť šľahačkou a posypať kakaom alebo škoricou.

Nátierka prababičky Cícerky

Potrebujeme:
200 g cíceru
2-3 lyžice sezamovej omáčky tahini
olivový olej
strúčik cesnaku
soľ

Cícer necháme celú noc odmočiť v dostatočnom množstve vody. Nasledujúci deň ho uvaríme domäkka. Pozor! Solíme až na konci varenia. Nevyvarenú vodu zlejeme do šálky. Vychladnutý cícer vymixujeme za stáleho prilievania vody na hladkú hmotu.
Ochutíme prelisovaným cesnakom, olivovým olejom a sezamovou omáčkou tahini. Nátierka sa najlepšie hodí na celozrnné pečivo alebo krekry. Môžeme dozdobiť nasekanou zelenou pažítkou alebo „hoblinkami“ z mrkvy. Čerstvý cesnak posilňuje imunitu. Ak ho vaše deti nemajú rady, výborná náhrada je najemno posekaný pór.

Losos na tampický spôsob

Potrebujeme:
4 plátky lososa (á 200 g)
šťavu z 1 limetu
soľ
čierne korenie
3 červené papriky
1 cibuľu
3 strúčiky cesnaku
4 lyžice bylinkového masla
250 ml zeleninového vývaru
štipku rímskej rasce
bagetu s bylinkovým maslom (hotový výrobok)

Lososa osušíme a pokvapkáme limetovou šťavou. Osolíme a posypeme korením.
Rúru predhrejeme na 250 stupňov. Papriky rozpolíme, zbavíme zrniečok, umyjeme, položíme narezanou plochou na plech a v rúre grilujeme asi 20 až 30 minút.
Cibuľu a cesnak očistíme, nadrobno nasekáme a na polovici bylinkového masla podusíme domäkka. Papriky necháme vychladnúť, stiahneme z nich šupky, nakrájame na prúžky a pridáme k cibuli a cesnaku. Zalejeme zeleninovým vývarom a varíme pod pokrievkou 5 minút.
Zmes roztlačíme a varíme ďalších päť minút. Osolíme, posypeme korením a rímskou rascou.
V rúre opečieme bagetu. Rybu grilujeme z oboch strán asi šesť minút, pričom ju potierame maslom.
Lososa podávame s omáčkou a opečenou bagetou.

Kokosová ryža s jahodami a ovsenými vločkami

Potrebujeme:
65 g ryže basmati
200 ml kokosového mlieka
2 lyžice instantných ovsených vločiek
lyžicu trstinového cukru
kôru a šťavu z polovice limetu
250 g jahôd
30 ml citrónovej šťavy
lyžicu javorového sirupu
50 g ovsených vločiek
lyžičku medu

Ryžu, kokosové mlieko, instantné ovsené vločky, cukor, šťavu a kôru z limetu dáme do hrnca a uvedieme do varu. Horák vypneme a ryžu necháme asi 20 minút napúčať. Zmes niekoľkokrát premiešame.
Medzitým očistíme jahody, umyjeme ich a rozkrojíme. Citrónovú šťavu zmiešame s javorovým sirupom. Pridáme polovicu jahôd a necháme odležať. Druhú polovicu jahôd roztlačíme a odložíme.
Na suchej panvici opražíme ovsené vločky a osladíme ich medom. Ryžu jemne plníme do šálok a vyklopíme na tanier. Okolo ryže naservírujeme jahodové pyré, kúsky jahôd a opražené vločky.

22.5.2009 8:32| autor: Kateřina Bártová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist