6. 12. 2016  |  Meniny: Mikuláš

Mäsovo-zeleninové príkrmy

Prišiel čas na mäso! Máme pre vás zopár odskúšaných receptov na mäsovo-zeleninové dobroty.
foto: Profimedia

Morčacie mäso s brokolicovou omáčkou

(od ukončeného 7. mesiaca)

Suroviny: 30g chudého morčacieho mäsa, 3 ružičky brokolice, 1 malý zemiak, dojčenská voda, lyžička rastlinného oleja

Postup: Zeleninu očistite, nakrájajte na kúsky a uvarte v dojčenskej vode. Vodu zlejte a odložte bokom. Pridajte olej a zeleninu rozmixujte. Konzistenciu kaše upravte odloženou vodou. Morčacie mäso nakrájajte nadrobno a uvarte vo vode. Uvarené mäso popučte vidličkou a zmiešajte s pripravenou kašou.

Kuracie prsia s mrkvou

(od ukončeného 8. mesiaca)

Suroviny: 30g kuracích pŕs, 1 mrkva,1 zemiak, rasca, lyžička olivového oleja, dojčenská voda

Postup: Kuracie prsia umyte, nakrájate nadrobno a 5 minút poduste v malom množstve vody. Mrkvu očistite, nahrubo nastrúhajte a dajte variť k mäsu. Zemiak očistite, nadrobno nakrájajte a uvarte vo vode spolu s rascou. Po dovarení zlejte vodu, vyberte rascu a podávajte s mäsom.

Kuracie rizoto

(od ukončeného 7. mesiaca)

Suroviny: 30g kuracieho mäsa, 2 lyžice ryže, 1 mrkva, ružička karfiolu alebo brokolice, 1 lyžička olivového oleja, dojčenská voda.

Postup: Zeleninu nakrájajte nadrobno a poduste v troche vody asi 5 min. Pridajte nadrobno nakrájané kuracie mäso a uvarte domäkka. Medzitým uvarte ryžu. Po uvarení pridajte olej a zmiešajte spolu s mäsom a zeleninou.

Morčacie prsia s brokolicovo-syrovou omáčkou

(od ukončeného 9. mesiaca)

Suroviny: 30g morčacích pŕs, 1 trojuholník taveného syra, 150g brokolice, 1 lyžička olivového oleja, dojčenská voda

Postup: Morčacie prsia nakrájajte nadrobno a uduste v troche vody. Brokolicu umyte, nakrájajte a uvarte domäkka. Vodu, v ktorej ste brokolicu varili zlejte, ale nechajte si ju. Brokolicu rozmixujte spolu s taveným syrom. Konzistenciu upravte odloženou vodou a krátko povarte. Podávajte spolu s morčacím mäsom.

Sviečková omáčka s hovädzím mäsom

(od ukončeného 9. mesiaca)

Suroviny: 40g chudého hovädzieho mäsa, 2 mrkvy, 1 petržlen, 2 lyžice drobných cestovín, 3 kvapky olivového oleja, dojčenská voda

Postup: Hovädzie mäso nakrájajte na drobné kúsky a uduste v troche dojčenskej vody domäkka. Zeleninu očistite, nakrájajte a uvarte. Z uvarenej zeleniny zlejte vodu, ale nechajte si ju. Rozmixujte ju spolu s olejom a konzistenciu upravte odloženou vodou. Podávajte s mäsom a cestovinami.

Kuracie mäso so zelenou fazuľkou

(od ukončeného 8. mesiaca)

Suroviny: 30g kuracieho mäsa, 100g zelených fazuľkových luskov, 3 kvapky olivového oleja, Lyžička ryže alebo 1 zemiak, dojčenská voda,

Postup: Očistenú zeleninu nakrájajte spolu s kuracím mäsom nadrobno a uvarte. Po uvarení prepasírujte cez sitko. Pridajte olivový olej a podávajte so zemiakmi alebo ryžou.

Špenátové cestoviny s kuracím mäsom

(od ukončeného 7. mesiaca)

Suroviny: 30g kuracích pŕs, 3 lyžice ryžových cestovín, špenátové listy, lyžička olivového oleja, dojčenská voda

Postup: Špenátové listy umyte a poduste v malom množstve vody domäkka. Pridajte olivový olej a rozmixujte. Kuracie prsia nakrájajte a po uvarení zmiešajte so špenátom a s uvarenými cestovinami.

Morčacie mäso s avokádom

(od ukončeného 7. mesiaca)

Suroviny: 30g morčacích pŕs, ½ avokáda, ½ jablka, dojčenská voda

Postup: Morčacie prsia nakrájajte a uduste v malom množstve vody. Jablko ošúpte, nakrájajte a uduste. Avokádo očistite, ošúpte a rozmixujte spolu s uduseným jablkom. Pridajte uvarené morčacie prsia, ktoré rozmixujte alebo popučte vidličkou, podľa preferencií dieťaťa.

Čítajte tiež:

Kuracia polievka

(od ukončeného 7. mesiaca)

Suroviny: 30g chudého kuracieho mäsa, 1 mrkva, 1 petržlen, 1 zemiak, 3 kvapky olivového oleja, 200 ml dojčenskej vody

Postup: Mrkvu a petržlen očistite a nastrúhajte na hrubom strúhadle. Zemiak očistite, pokrájajte nadrobno a poduste asi 5 minút s ostatnou zeleninou. Pridajte kuracie mäso a poduste ďalších 5 minút. Prilejte zvyšnú vodu, olivový olej a uvarte domäkka.

Cestoviny s kuracím mäsom

(od ukončeného 8. mesiaca)

Suroviny: 30g chudého kuracieho mäsa, 3 lyžice bezvaječných cestovín, 100g hrášku, 1 trojuholník taveného syra, 3 kvapky olivového oleja, dojčenská voda

Postup: Mäso nakrájajte na malé kúsky a uduste v troche vedy domäkka. Hrášok uvarte v troche vody, prepasírujte cez sitko a šupky vyhoďte. Prepasírovaný hrášok zmiešajte spolu s taveným syrom a krátko povarte. K uvareným cestovinám pridajte olej, kuracie mäso, hrachovú kašu a premiešajte.

Hovädzie mäso s mrkvou a zemiakmi

(od ukončeného 7. mesiaca)

Suroviny: 30g chudého hovädzieho mäsa, 1 mrkva, 1 zemiak, 1 lyžička olivového oleja, dojčenská voda

Postup: Hovädzie mäso nakrájajte nadrobno a uduste domäkka. Zeleninu nakrájajte a uvarte. Po uvarení trochu vody zlejte a zvyšok popučte alebo rozmixujte spolu so zeleninou. Pridajte uvarené a nadrobno pokrájané mäso.

Bylinkové rybie filé

(od ukončeného 12. mesiaca)

Suroviny: 1 filé z tresky, 2 zemiaky, maslo, petržlenová vňať

Postup: Filé uduste na masle. Podľa potreby podlievajte vodou. Uvarené filé zbavte kostí a popučte vidličkou. Podávajte s uvarenými zemiakmi posypanými posekanou petržlenovou vňaťou.

Zeleninové rizoto s treskou

(od ukončeného 12. mesiaca)

Suroviny: 1 filé z tresky, 2 lyžice ryže, 1 mrkva, ružička brokolice, dojčenská voda, lyžička olivového oleja

Postup: Filé podlejte olejom a vodou a uduste domäkka. Uvarené filé zbavte kostí a popučte vidličkou. Zeleninu nakrájajte a uvarte. Zmiešajte spolu s treskou a uvarenou ryžou.

Morčacie prsia s pórom

(od ukončeného 8. mesiaca)

Suroviny: 30g morčacích pŕs, 150g póru, 1 lyžička olivového oleja, 3 lyžice ryže

Postup: Pór umyte, pokrájajte nadrobno a poduste asi 3 min na oleji s trochou vody. Pridajte umyté a nadrobno nakrájané kuracie mäso a poduste domäkka. V prípade potreby podlievajte vodou. Podávajte s uvarenou ryžou.

27. 7. 2016 |

Naposledy navštívené