8. 12. 2016  |  Meniny: Marína

Čo je to bio?

Ak sa kohokoľvek spýtate na to, čo si predstavuje pod pojmom bioprodukt, väčšinou dostanete nasledujúcu odpoveď: „Je to jedlo, ktoré je zdravšie ako bežné potraviny bez takéhoto označenia.“
foto: istock.com

Biopotraviny, rozpoznateľné podľa certifikovanej značky Bio (v SR je to zeleno-biela značka s nápisom bio), spotrebiteľom skutočne zaručia, že sa v nich nevyskytnú škodliviny, napríklad pesticídy a neobsahujú ani žiadne geneticky upravované zložky. Aby výrobok získal od ministerstva hospodárstva logo Bio, musia pôdohospodári a farmári spĺňať všetky kritériá, ktoré v súvislosti so zavedením jednotného označenia biopotravín stanovila v roku 2001 Európska únia.

Medzi tieto podmienky patrí napríklad zásada, že poľnohospodárske plodiny sa nesmú hnojiť chemickými látkami, ale prirodzenou cestou, či už hnojivom získaným prostredníctvom hospodárskych zvierat, kompostom, alebo zeleným hnojením. Rovnako tak musí byť pôda, na ktorej biopotravina vyrastie, zbavená akýchkoľvek chemických látok, ktoré sa do nej predtým dostávali prostredníctvom umelého hnojenia. Minimálny čas, počas ktorého musí poľnohospodár čakať, kým sa jeho pole zbaví chemickej záťaže, sú dva roky. V prípade trvalých kultúr, akými sú vinice alebo sady, sú to tri roky a čo sa týka pastvín, musí farmár čakať jeden rok.

Vylúčené sú akékoľvek genetické modifikácie. Všimnite si napríklad, že paradajky kúpené v bežnom supermarkete vydržia v chladničke niekoľkonásobne dlhšie ako paradajky dopestované princípmi ekologického hospodárstva. Ona „trvanlivosť“ je spôsobená práve neprirodzenými zásahmi do života rastlín. Plod je potom menej chutný, o obsahu množstva vitamínov ani nehovoriac.

Ani pri spracovávaní potravín sa nesmú použiť žiadne chemikálie, teda žiadne umelé sladidlá, konzervačné látky alebo farbivá. Aby mali potraviny dlhšiu trvanlivosť, volia sa omnoho prirodzenejšie postupy, napríklad sušenie, mrazenie alebo údenie.

Producenti mäsových výrobkov musia zvieratá kŕmiť iba ekologicky vyrobeným krmivom. Rovnako nie je dovolené pridávať do ich stravy antibiotiká alebo rastové hormóny. Zvieratá musia mať navyše zaručené priaznivé životné podmienky a mať zabezpečený dostatok pohybu na pastvinách a vo výbehoch. Výrobcovia môžu označiť svoje produkty značkou Bio iba vtedy, ak splnia všetky predpoklady stanovené špeciálnymi nariadeniami a podrobujú sa pravidelným kontrolám. Tým, že spotrebiteľ nakupuje bioprodukty, podporuje nielen svoje zdravie a zdravie svojich najbližších, ale aj domácu hospodársku výrobu. Ekologické hospodárstvo u nás vzkriesilo pestovanie dávno zabudnutých plodín, akými sú pohánka, proso a špalda, čím obohacuje aj náš zdravý jedálny lístok.

12. 5. 2009 |

Naposledy navštívené