37. týždeň tehotenstva + 5 dní = prebiehajúci 38. týždeň tehotenstva

KLUB TEHULIEK! MAJKA Uvádzané týždne tehotenstva sa dajú ponímať dvomi spôsobmi. Buď, že sme už ukončili určitý týždeň tehotenstva, alebo že sa práve nachádzame v nejakom prebiehajúcom týždni tehotenstva. V gynekologických ambulanciách sa väčšinou uvádza ten práve prebiehajúci týždeň. No a ja som teraz vlastne v prebiehajúcom 38. týždni tehotenstva.

V minulom týždni tehotenstva moje bábätko vážilo 3200 g. Takže krásne rastieme. V podstate bábätko je od začiatku trošku väčšie, preto predpokladám, že možno zodpovedá aj o týždeň dlhšiemu tehotenstvu. Ono sa to vlastne ani presne na deň odhadnúť nedá, nakoľko nevieme presne, kedy boli plodné a neplodné dni…

Tento týždeň som bola opäť na prehliadke u lekára. Tentokrát mi ale váhu bábätka doktor nepremeral. Vyzerá to tak, že táto kontrola bola asi posledná. Pôrodné cesty sa pomaly otvárajú, hlavička dieťatka nalieha. Bruško je pekne zostúpené v nižších polohách a ja mám vnútorný pocit, že to už asi čoskoro príde. Od utorka budúceho týždňa budem v prebiehajúcom 39. týždni tehotenstva, takže Tomáško by sa už kľudne mohol vypýtať na svet. Už je z neho zrelý, donosený novorodenec, ktorý už v brušku iba priberá.

Nakoniec sme sa rozhodli, že z pôrodnice v českom Vsetíne upustíme. Máme teraz dosť hektické obdobie a sústredíme sa na veľa vecí naraz. Jednak je to rekonštrukcia rodinného domu, balenie a príprava vecí na sťahovanie, starostlivosť o Paťka – takže sústrediť sa na iné veci môžem iba keď spí a očakávanie bábätka Tomáška – príprava na pôrod.

Posledné týždne som na všetko sama, Stano môj manžel chodí skoro ráno do práce a z nej rovno robiť na dom. Medzitým vybavujeme množstvo telefonátov, pretože ja tam nemôžem byť prítomná, aby sme sa dohodli na tom, ako čo zariadiť. Našťastie máme rovnaký vkus, takže nejakých budúcich sklamaní sa vôbec nebojím. Domov chodieva neskoro v noci, uťahaný a narobený, a ráno znova ten istý kolotoč.

Na pôrod mimo mesta mi nezostáva myseľ. Viac by som si ten pôrod užila, keby sme mali na starosti iba príchod nášho potomka. Ale keď sa musíme sústrediť na ďalších päť vecí naraz, ktoré sú tiež veľmi dôležité, nechcem to ešte viac komplikovať. A predsa, Trenčianska pôrodnica je výborne vybavená, schopná v krízových situáciách hneď konať, či by už išlo o bábätko, alebo o mňa. Verím, že všetko dobre dopadne.

Tento týždeň je ešte zaujímavý tým, že Paťko začal chodiť do škôlky. Veľmi sa tomu tešíme, pretože v každom smere je to pre jeho rozvoj prospešné. Či už v rozvoji reči, socializácii v kolektíve detí, spoločenskom správaní, hygiene, v strave… Má to pre neho veľa výhod. A ja mu už neviem vymyslieť taký program, ktorý by ho zaujal na celý deň. Zatiaľ ráno po príchode do škôlky ešte plačkáme, ale akonáhle zatvorím za sebou dvere od škôlky, plač ustane a Paťko je v prostredí plnom pestrých podnetov a detských hier.


Majka je v 38. týždni tehotenstva. Chcete vedieť, čo sa v tomto týždni deje s vaším telom?

8_tyzden_tehotenstva.jpg

1.8.2016 10:26 | autor: Majka

Ďalšie blogy

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist