29. týždeň – Správne dýchanie a dilema s plienkami a postieľkami

DANA BLOGUJE Drobec v mojom bruchu nacvičujúci neustále tanečné kreácie mi deň čo deň pripomína, že sa doba jeho pobytu vo mne kráti. Cítim na pohyboch a ich intenzite, že rastie ako z vody a je čas začať sa zaoberať nakupovaním a zariaďovaním.

Ďalším faktom, ktorý mi pripomína, že všetko možno plynie prirýchlo sú návštevy kurzu. Tento týždeň sme klasicky prvú hodinu cvičili, no ale ďalšiu hodinu prišli aj partneri. Ten pohľad keď vchádzalo 12 odvážnych mužov do miestnosti akoby išli na popravu, by som dopriala každému na zlepšenie nálady. V duchu mi celá tá situácia bola neskutočne vtipná, ale zároveň som bola hrdá na môjho chlapa, že vôbec prišiel. Keď sme sa všetci usadili začala prednáška o tom aké má pôrod fázy a podobne. Ukradomky som sa pozerala na pánov ako so zatajeným dychom počúvajú. Myslím, že tak 80% vecí bolo pre nich novinkou a tak bolo určite dobre, že nabrali odvahu a prišli. Na záver sme sa venovali nacvičovaniu dýchania. Samozrejme keď dýcha naraz 40 ľudí akoby rodilo je to smiešne. Trhalo mi kútikmi, ale myslím, že na pôrodnej sále sa veľmi smiať nebudem. Každopádne som rada, že tam chodím. Uvidíme čo prinesie ďalší týždeň.

V priebehu 29. týždňa som mala naplánovanú poradňu. V ambulancii ma čakal zastupujúci lekár, takže prehliadka trvala len chvíľu a prvý krát mi nerobili sono, takže si na pohľad na môjho drobca musím počkať ešte dva týždne, keď som objednaná na druhé veľké sono.

Okrem zaoberania sa bežnými vecami som venovala svoj čas skúmaniu plienok a postieľok. Čo sa týka postieľok, ešte nevyrobili takú aká by mi vyhovovala. Ale isto to poznáte aj vy. Čím viac možností, tým väčšia dilema. A preto mám dilemu aj ja. Chcela by som postieľku k posteli, ale tie sú menšie. Nechcem aby bola celá z tyčiek, lebo to vo mne evokuje basu a podobne. No hádam nájdem aspoň jedného víťaza.

Čo sa týka plienok tak tie som skúmala v skutku do hĺbky. Celkom mi to zabralo čas zorientovať sa v tom obrovskom množstve možností. Každopádne som zástancom plienok, ktoré sa dajú použiť viac krát. No realita však môže byť iná a keď príde drobec na svet možno sa uchýlim aj ja k jednorázovej a pohodlnej možnosti. Na záver uvediem aspoň, ako sa delia plienky a možno to dakomu pomôže. 🙂

 Základný rozdiel sú jednorázové a látkové plienky. Žijeme v modernej dobe a sme čoraz viac zvyknutý na svoje pohodlie. Aj z toho dôvodu ľudia často volia jednorázové plienky ale poďme počítať spolu. Ak je priemerný očet plienok na deň 10 a jedno balenie na 5 dní stojí cca 10€ koľko peňazí miniem len na pol roka? Nehovoriac o tom vyprodukovanom odpade a fakte, že čím pohodlnejšie sa deti cítia, tým sú síce spokojnejšie, ale aj im dlhšie trvá odnaučiť sa neskôr od nosenia plienok. Na obranu, sú ak ekologické jednorázovky, ktoré, ale stoja viac.

Látkové plienky majú pár základných typov (najviac ma na nich láka to ako pekne vyzerajú):
AIO – All in one- všetko v jednom. Tieto plienky sa používajú podobne ako jednorazové, len sa hodia do práčky a znova použijú.

Kapsové plienky – podobné ako AIO s tým rozdielom, že plienka má kapsu, do ktorej sa vložia vkladacie plienky. Plienka aj vkladačky sa perú samostatne, schnú rýchlejšie ako AIO.

Nohavičkové plienky – používajú sa na noc, sú veľmi savé, je možné ich používať s vkladačkou alebo bez nej, podľa toho, koľko dieťa ciká. Keďže nemajú vonkajšiu nepriepustnú vrstvu, je nevyhnutné na ne používať vrchné nohavičky.

Vkladacie plienky – majú obdĺžnikový tvar, zvyšujú savosť. Niektoré obsahujú vrstvu pre pocit sucha.
Vrchné nohavičky- používajú sa na nohavičkové plienky alebo sa do nich vkladajú štvorcové či vkladacie plienky.

Možno Vám to pomohlo možno nie. Ja som zatiaľ odhodlaná a už som si aj vybrala. Prvý mesiac to preháňať nebudem a spoľahnem sa na jednorázové plienky, ale potom to skúsim. Jeden z týchto typov už mám tak uvidíme..


Dana je v 29. týždni tehotenstva. Chcete vedieť, čo sa v tomto týždni deje s vaším telom?

29_tyzden_tehotenstva.jpg

10.4.2017 10:13 | autor: Dana Maková

Ďalšie blogy

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist