25. týždeň tehotenstva – kontrola u lekára po 4 týždňoch, poslíčkovia

KLUB TEHULIEK! MAJKA Konečne som sa dočkala ďalšej poradne. Ako obvykle, priniesla som vzorku moču, ktorá bola OK. Zmerali mi tlak, ktorý bol zase o čosi vyšší a tak som si musela pridať o pol tabletky lieku na zníženie tlaku viac, ktorý sa samozrejme môže užívať v tehotenstve.

dsc03599-1100x618.jpg

Keby som sa obzrela po rodinnej anamnéze, z mojej strany snáď nemáme ani jedného člena rodiny, ktorý by nemal problémy s vysokým tlakom. A tak sa niet čo čudovať, že som to získala aj ja. Nahlasovala som svoju váhu, ktorá tiež stúpla zhruba o 3 kg. Tieto základné údaje vždy riešim so sestričkou. Všetko zapíše do tehotenskej knižky a nasmeruje ma k lekárovi.

Na každú prehliadku sa veľmi teším, pretože lekár vždy kontroluje aj vývoj dieťatka ultrazvukom. Tento krát bolo bábätko už otočené hlavičkou dole. Lekár mi povedal, že by to tak malo zostať až do pôrodu. Všetko bolo opäť v naprostom poriadku. Dieťatko má všetko tak, ako má mať. Pohyby cítim každý deň, srdiečko pekne pravidelne bilo. A malinké si v brušku spokojne čučkalo. Prosto nádherný pohľad.

Na ďalší týždeň ma čaká glukózový test. Robí sa každej budúcej mamičke približne v tomto týždni, aby sa vylúčila tehotenská cukrovka. Jesť mi chutí výborne. Moje vlohy pravého gurmána sú v tomto období „tri krát podčiarknuté, zvýraznené zvýrazňovačkou a veľkými písmenami“ vrité v mojom centre chuti v mozgu a kričia do môjho vedomia – NAPAPAJ SA…. Ach ten môj apetít. Veľmi si vychutnávam všetky chute.

Bolo to tak aj v prvom tehotenstve. Neviem si pomôcť. Našťastie sa snažím pripraviť si zdravé jedlá. S denným prísunom ovocia a zeleniny, samozrejme v surovom stave. Ale niekedy zhreším a dám si aj to čo je menej zdravé. Okrem toho, že som viditeľne pribrala, cítim stále bolesti v oblasti panvového dna. Ozývajú sa s vyžarovaním do rôznych smerov. Niekedy je dominantnejšia krížová oblasť, inokedy slabiny a stehná. Ale panvové dno je základ mojej tehotenskej bolestivej komplikácie.

Poslíčkovia: V tomto týždni som zažila prvých poslíčkov. Veľmi ma to zaskočilo. Zľakla som sa, aby sa nezačal predčasný pôrod. Ale popri tom ma napadlo aj to, že môže ísť o poslíčkov a tak som zostala relatívne v kľude. Keď som zmenila polohu z chrbta na bok, všetko sa zastavilo, bruško sa uvolnilo, krče prestali a mne sa uľavilo. Celé to trvalo asi iba päť minút. O pár dní sa to zopakovalo znova, ale už som vedela presne o čo ide a čo mám robiť. Cítim sa šťastná. Všetko je v poriadku, bruško rastie do krásy. V tomto období je také akurát. Ani veľké, ani malé. Môžem sa ešte v pohode pohybovať, ako tak zohýbať, zvládam dlhšie prechádzky v prírode…


Majka je v 25. týždni tehotenstva. Chcete vedieť, čo sa v tomto týždni deje s vaším telom?

8_tyzden_tehotenstva.jpg

9.5.2016 11:55 | autor: Majka
Viac o téme: bábätkobruškovývoj

Ďalšie blogy

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist