Kedy sa v tehotenstve obrátiť na lekárov

V priebehu tehotenstva prejde vaše telo radom zmien. Posúva sa vaše ťažisko, nesiete väčšiu hmotnosť a vaše bruško rýchlo dorastá. To všetko sú dôvody, prečo sa o seba starať a pozorne načúvať svojmu telu. Zvlášť ak sa aktívne venujete pohybu a žijete naplno. Telo vám dá vedieť, kedy už prekračujete hranice a kedy hrozí nebezpečenstvo. Naučte sa čítať z náznakov, ktoré vám vysiela vaše telo. Kedy sa teda obrátiť na lekára?

Dôležitým ukazovateľom zdravého tehotenstva sú pohyby plodu. Len čo pocítite pohyby, ktoré ste predtým necítili, majte sa na pozore. Prerušte to, čo práve robíte, a vnímajte, čo sa vo vás deje. Niekedy je, samozrejme, ťažké určiť, či dieťatko reaguje pohybom na vaše činnosti, alebo je to skôr náhodné. Ak pravidelne cvičíte, pamätajte na jedlo a prísun tekutín pred cvičením, aj to totiž môže mať vplyv na pohyby plodu.

V prípade pochybností sa neváhajte obrátiť na svojho lekára. Ak sa vaše dieťatko nepohybuje spôsobom, na aký ste zvyknutá, alebo zaznamenáte náhle zníženie frekvencie pohybov, môže ísť o náznaky, ktoré pravdepodobne bude potrebné riešiť.

Ďalšími záležitosťami, ktoré neradno podceňovať, sú závraty. Predovšetkým ak pretrvávajú spoločne s únavou a bolesťami hlavy. Môžu byť príznakom anémie alebo aj iných závažných ochorení. Na lekára sa obráťte, ak závraty prichádzajú opakovane, aj po tom, ako si odpočiniete a napijete sa vody.

Vyhnite sa prehriatiu

Veľký pozor si dávajte na prehriatie. Ak vám je na odpadnutie, máte závraty alebo vás bolí hlava, je vám nevoľno, máte kŕče alebo sa vaše srdce príliš rozbehne, to všetko môžu byť reakcie na reguláciu vnútornej teploty. To môže byť škodlivé pre dieťa, aj ono sa môže prehriať, rovnako ako vy, ale na rozdiel od vás nemá možnosť termoregulácie.

Prehriatia sa však nemusíte nejako zvlášť obávať, pri pohybe je riziko malé, opatrnejšia by ste však mali byť, ak je vonku horúčava a takisto by ste si mali odpustiť horúce kúpele. Prehriatie bude pre vaše dieťa nebezpečné vtedy, keď bude nebezpečné pre vás.

Pozor na srdce a krvný obeh

Bije vám srdce opreteky? Ak máte problém pokračovať v konverzácii, pretože ledva lapáte po dychu, alebo ak pri cvičení vypotíte hektolitre potu, je to pravdepodobne znak prílišného úsilia vášho srdca, búšenie môže byť znakom dehydratácie, anémie, ochorenia štítnej žľazy alebo ťažkostí, ktoré súvisia priamo s činnosťou srdca. V tomto prípade je lepšie obrátiť sa na odborníka.

V priebehu tehotenstva tiež možno zaznamenáte mierne sa zväčšujúci objem vašich rúk a nôh. Vo väčšine prípadov nie je dôvod na paniku, na pozore sa však majte v prípade, ak pocítite bolesť v lýtkach alebo vám končatiny opúchajú. Môže to znamenať žilovú trombózu, ktorá nastáva v dôsledku vyššej zrážanlivosti krvi, čo spôsobuje krvné zrazeniny.

Dôvodom na obavy počas tehotenstva je vaginálne krvácanie. Zvlášť v ranom tehotenstve môže predznamenávať potrat. Ak sa krvácanie objaví v druhom či treťom trimestri, môže značiť nielen predčasný pôrod, ale aj komplikácie s placentou.

Čítajte tiež:

Varuje i zrak

Máte problém zaostriť zrak? Rozmazané videnie je ďalším ukazovateľom zdravotných ťažkostí. Samozrejme, je bežné, že krvný tlak počas prvých šiestich mesiacov klesá, ale ak dochádza ku kombinácii nízkeho tlaku s dehydratáciou, vzniká problém. Niekedy za rozmazané videnie môže dehydratácia, predovšetkým ak sa vám zrak rozostruje počas intenzívneho pohybu. V takých prípadoch všetko súvisí so všetkým – tlak prudko klesá a srdce sa rozbúši, čím dochádza k nedostatku krvi, ktorá sa nedostáva do životne dôležitých orgánov na rozvoj vášho dieťaťa.

Zahmlené videnie, vysoký krvný tlak a opuchy môžu byť tiež príznakom preeklampsie. Musí však byť potvrdená prítomnosť bielkoviny v moči. V dôsledku toho nedochádza k prietoku krvi do placenty a dieťaťu sa tak dostáva menej kyslíka a živín. Hrozí tiež predčasné odlúčenie placenty.

Nepodceňujte omdlievanie

V tehotenstve by sa rozhodne nemali brať na ľahkú váhu pocity na omdletie. Ťažko sa totiž odhaduje, čo predznamenávajú. Môžu byť znakom nedostatku tekutín rovnako ako problému centrálneho obehu či srdcových ťažkostí. Ak sa vám nedostáva do mozgu dostatok kyslíka, vtedy je na tom rovnako aj vaše dieťatko.

Ani bolesti brucha či hrudníka nie sú vítané. Zvlášť ak sa bolesť vracia v pravidelných intervaloch, nie je to dobré znamenie, či už ide o ostrú, bodavú bolesť brucha alebo opakujúcu sa bolesť chrbtice. V každom prípade ihneď prerušte akúkoľvek aktivitu a odpočiňte si.

Tento výpočet náznakov ústiacich do zdravotných ťažkostí môže pôsobiť trochu katastroficky. V podstate však ide o to, aby ste vnímali zmeny vo svojom tele a reagovali na ne. Vo väčšine prípadov bude všetko v poriadku.

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist