Nielen mama a otec, ale aj partneri

V jednej chvíli tu boli muž a žena. Partneri, milenci, priatelia. A odrazu sú to všetko a ešte niečo navyše. Rodičia. Mama a otec.

Nie je zmena ako zmena

Napriek tomu, že narodenie potomka je zásadným vývojovým krokom pre oboch rodičov, treba si uvedomiť, že obidve polovičky partnerského páru prežívajú túto zmenu trochu odlišne a každá z nich je na ňu vybavená inak. Žena sa, prirodzene, s materskou rolou identifikuje skôr ako muž s otcovskou.

Má totiž pred mužom deväťmesačný náskok. Napriek tomu, že tehotenstvo z psychickej stránky prežívajú obaja, spolu sa tešia a spolu sa delia aj o obavy, ako sa svojich nových životných rolí zhostia, nastávajúca matka je v období tehotenstva s budúcim potomkom prepojená vo veľmi fyzickom, intímnom zväzku. Pre muža je plod v bruchu skôr hypotetickým objektom a konkrétne črty nadobúda až v okamihu narodenia.

Žena, ktorá čaká dieťatko, by sa teda na partnera nemala hnevať, ak s ňou nebude euforicky prežívať každé kopnutie bábätka v maternici. Muž by, naopak, mal prejavovať svoj záujem o tehotenstvo predovšetkým zvýšenou starostlivosťou o partnerku, o jej pohodlie a potreby.

Pôrod a šestonedelie

V súčasnosti je prítomnosť otca pri pôrode väčšinovou záležitosťou. Účasť otca pri narodení bábätka však môže byť pozitívna len v takom prípade, že je to rozhodnutie oboch rodičov a že obidvaja dopredu vedia, čo od prítomnosti otca pri pôrode očakávajú.

Platí tu priama úmera, že má muž čím viac informácií, tým pokojnejšie pristupuje k pôrodu a je schopný lepšie napĺňať potreby svojej partnerky. V prvých minútach a hodinách po pôrode by sa otec mal sústrediť v prvom rade na to, aby dvojici matka – bábätko vytvoril čo najväčšie súkromie a čo najpokojnejšie prostredie, aby sa mohli nerušene spoznávať a vďaka pôsobeniu hormónov sa na seba emočne naviazať.

Otec by sa mal stať ochrancom pokoja a intimity rovnako aj v celom období šestonedelia, ktoré je obdobím vzájomného zžívania sa matky a novorodeniatka.

V súčasnosti už, žiaľ, nie je zvykom, aby sa o šestonedieľku starala celá širšia rodina, ako to bývalo v minulosti. Chápavý muž by sa teda mal pokúsiť prebrať túto úlohu na svoje bedrá a snažiť sa prevziať väčšinu domácich povinností na seba, aby sa žena v počiatkoch svojho materstva mohla venovať predovšetkým starostlivosti o bábätko.

Všetko je inak

Niekoľko týždňov po pôrode sa chod rodiny obvykle začína pomaly zabehávať do nových koľají. Je pochopiteľné, že záujem ženy sa upriamuje v prvom rade na potreby najmenšieho člena domácnosti.

Zvyšnú energiu jej odčerpáva práca v domácnosti a často aj boj so spánkovým deficitom, laktáciou a tisíc a jednou každodennou starosťou. Muž, zvyknutý z čias pr. d. (čiže „pred dieťaťom“) na väčší prísun pozornosti, sa môže cítiť ukrátený o svoje práva a niekedy dokonca môže na svojho potomka začať žiarliť. No skôr ako nátlakom a vzdorom, vhodným pre „nedomaznané“ dieťa, ale určite nie pre dospelého muža, sa svojho podielu lásky dočká, keď partnerku odbremení od povinností a zapojí sa do starostlivosti o potomka.

Odpočinutá žena je potom prejavom náklonnosti oveľa otvorenejšia.

Dá sa to však vyjadriť aj naopak: Ak sa múdra žena nezabudne okrem bábätka venovať aj partnerovi, prejaví muž väčšiu ochotu prevziať časť domácich povinností a pomôcť so starostlivosťou o dieťa.

Čítajte tiež:

Sex po pôrode? Škola tolerancie a porozumenia

Ďalšia oblasť života, ktorú príchod bábätka poznamená, je sexuálny život. Po pôrode obvykle chvíľu trvá, kým sa sexuálna frekvencia opäť vyladí na plné obrátky.

Okrem fyzických ťažkostí, ako je bolestivá jazva po nastrihnutí hrádze či precitlivené prsníky plné mlieka, môže chuť na milovanie ovplyvňovať aj únava, nedostatok spánku, nepríjemné pocity a ostýchavosť spojené so zmenou postavy, ale aj hormonálne hladiny v tele ženy, hlavne ak dojčí.

Žena, od prírody vybavená na to, aby riešila viac vecí naraz, môže mať väčšie ťažkosti oddeliť od seba čas, keď je matkou, a čas, keď je milenkou. Dôležité je neprepadať panike a nesnažiť sa nič násilne urýchliť. Telo a myseľ potrebujú čas.

Ak si partneri v tomto citlivom období dokážu vychádzať v ústrety a vzájomne rešpektovať svoje potreby, nemusí príchod potomka znamenať hrob pre ich posteľné radovánky. Naopak, intímny život sa môže postupom času stať hlbším a bohatším, napríklad vďaka tomu, že spoločné prekonávanie drobných ťažkostí a prekážok spojených s popôrodným milovaním môže pár naučiť väčšej tolerancii a pochopeniu, že radosť zo vzájomnej blízkosti je dôležitejšia ako výkon.

Zdravý vzťah znamená zdravú rodinu

Aj keď pre mnohých rodičov sú ich deti stredobodom vesmíru, nie je vhodné stavať vzťah k potomkom nad vzťah k partnerovi. Stabilný a láskyplný vzťah oboch rodičov je pre deti základom ich zdravého duševného vývoja a je základným kameňom, na ktorom je postavená funkčnosť celej rodiny. Starostlivosť o partnerský vzťah a čas, ktorý si partneri vyčlenia iba pre seba, pre to, aby boli spolu iba sami dvaja, nie je na úkor detí, ale, naopak, prospieva celej rodine.

Buďte spolu

Zmeny spojené s narodením potomka sú ťažké. Pre vás aj pre vášho partnera. A práve preto potrebujete jeden druhého. Vďaka vzájomnej podpore a energii, ktorú do seba vzájomne investujete, budete ako dvojica silnejší a zrelší.

Buďte so svojimi deťmi tak často, ako sa len dá, a buďte tu pre ne vždy, keď vás potrebujú, no vyčleňte si pre seba kúsok sveta, ktorý bude iba váš. Ten kúsok, kde nebudete matka a otec, ale zasa len „ty a ja“.

29.9.2016 12:39| autor: Gaurí Chrastilová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist