Neuškodí vývoju bábätka nosenie v šatke?

OTÁZKA TÝŽDŇA Je nosenie bábätka v šatke z fyziologického hľadiska v poriadku? Nemôže to mať nejaký nežiaduci vplyv napríklad na vývoj jeho chrbtice alebo bedier?

Babyweb odpovedá: 

Odborníci sa zhodujú, že šatka môže byť skvelým pomocníkom u detí s vyšším svalovým napätím, ktoré sa často prepínajú do luku – poloha bábätka v klbku je optimálna. U hypotonických detí (s nižším svalovým tonusom) je lepšie pristupovať k noseniu šatky opatrne, pretože takto môžu ešte viac spohodlnieť.

Všeobecne je šatkovanie pre bábätko príjemné (z psychologického hľadiska o tom niet pochýb), určite však nie je vhodné nosiť ho v bdelom stave v šatke v dlhých časových úsekoch bez prerušenia. Mohlo by tak dochádzať k stagnácii ich vývoja, ktorý je podporený jedine polohou na pevnej podložke, a to hlavne v polohe na brušku. Ani o bedrá sa netreba báť: Nožičky bábätka sú v šatke anatomicky presne v pozícii, ktorá je pre zdravý vývoj bedier optimálna.

Výhodou šatkovania je v neposlednom rade to, že vďaka pohybom dospelého, ktorý dieťa nesie, sa u bábätka stimulujú všetky receptory kože i orgány pohybu a rovnováhy. Dieťa teda nie je iba pasívne nosené – každá zmena ťažiska totiž vyvoláva zodpovedajúcu reflexnú činnosť nervov a svalov.

4.4.2016 12:15| autor: Redakcia Baby-webu.sk

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist