Pes priateľ dojčaťa?

Od útleho veku si Janka priala psa. Jej rodičia o tomto prianí nechceli ani len počuť, a tak si ho splnila až ako čerstvá mamička. Keď si Bastiana, veľkého švajčiarskeho salašníckeho psa, zaobstarala, bolo jej chlapčekovi osem mesiacov.

„Je to nezmysel, pes k dojčaťu nepatrí! Je toho predsa plná televízia, ako pes napadol dieťa,“ boli jediné reakcie, ktorých sa od príbuzných a kamarátov dočkala. Mali pravdu?

Áno, pre nás, matky psíčkarky sú to veľké vnútorné boje, či mať psa a zároveň aj malé dieťa. V prvom rade je nutné myslieť samozrejme na dieťa, ale zároveň aj na psa. Keď sa mu bude s nami páčiť, je to najlepšia prevencia proti akýmkoľvek problémom.

K čomu je pes dobrý?

Počas prvého roku života si dojča postupne začne uvedomovať seba samého. Zvyká si na vôňu domova, na jeho ľudských, ale aj zvieracích členov. Domov si spojuje s pocitom bezpečia.
Okolo jedného roku si začína dieťa psa uvedomovať ako rovnocenného člena rodiny, ktorého sa nemusí báť a ktorý je príjemný na pohmat. Aj to mu môže v ďalšom živote pomôcť k dobrému vzťahu k zvieratám.

Pozor na hierarchiu!

Nikdy ale nenechávajte dieťa so psom samé! A hlavne dodržiavajte prísnu rodinnú hierarchiu: najskôr sa najedzte vy s deťmi a až potom pes, najskôr sa vítajte s deťmi, až potom so psom, pes rešpektuje hrací kútik dieťaťa, dieťa rešpektuje spací kút psa a tak podobne.

Je dôležité, aby pes cítil, na ktoré miesto vo vašej svorke patrí. Psa môžete milovať akokoľvek, ale zásada je, že ak vyrastá spoločne s dieťaťom, musí vedieť poslúchať na slovo.

Nezvládnuteľný a neposlušný pes je nebezpečný pre všetkých. Choďte už od malička pravidelne so psom na výcvik, vybehá sa s ostatnými psami, naučí sa nové povely formou motivácie a bude šťastný.

Janka si Bastiana zaobstarala, keď mu boli dva mesiace. Nepoznal žiadny povel, ani nepočúval na meno. Mala naozaj druhé dojča. Teraz je šteňa o mesiac staršie, pozná základné povely a je plnohodnotným členom rodiny a veľkým chlpatým kamarátom jej dieťaťa. Syn ho berie ako súrodenca. Už vie, že mamku nemá len pre seba, ale že sa o ňu delí s chlpatým „bračekom“.

Rada na záver: k dojčaťu sa musí pristupovať dôsledne, to isté od vás bude vyžadovať pes. Ak tieto dve roviny budú na rovnakej úrovni, bude váš pes priateľ vášho dojčaťa.

Na Babywebe tiež nájdete:

Psia hierarchia
Ako zoznámiť svojho psa s dieťatkom
Kedy zadovážiť dieťaťu psa?

A aký je názor odborníka MVDr. Miroslava Řeháka?

Súžitie psa a malého dieťaťa jednoznačne odporúčam. Zo začiatku určite pod kontrolou rodičov alebo staršej osoby, ktorá by mala kontrolovať obidve strany, aby si navzájom neubližovali, aj keď neúmyselne. Hry malých detí môžu byť niekedy relatívne drsné a pes by to nemusel vždy ustáť a mohol by reagovať. Pri psovi, ktorý je v spoločnosti malých detí, by som odporúčal dbať na očkovanie a častejšie odčervovanie, napríklad aj 4x ročne.

Myslím si, že takéto súžitie môže byť prospešné pre dieťa aj psa. Obe strany sa navzájom ovplyvňujú, socializujú. Zo začiatku je pre dieťa dôležitý predovšetkým fyzický kontakt, neskôr starostlivosť o zviera, zmysel pre povinnosť. Pre psa je prínosom viac záujmu, starostlivosti a zábavy. Výber plemena by som odporúčal prispôsobiť finančným a priestorovým možnostiam rodiny. Vhodnejšie by boli skôr komunikatívne plemená – labrador, retriever, boxer, pudel, jackrussel teriér, yorkshirský teriér. Ale aj medzi ostatnými plemenami či krížencami sa nájdu psi veľmi vhodní do rodiny.

11.3.2015 12:09| autor: Pavla Benešová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist