Prvé dni v škôlke – ako ich zvládnuť?

Škôlka… Hádam každému okamžite napadne nejaká asociácia z vlastnej skúsenosti: prvá láska, spanie po obede, šalát z červenej cvikly… Aj tento september nastúpi do materskej školy ďalšia generácia trojročných detí. Poďme rozptýliť niektoré obavy zo zmien, ktoré čakajú dieťa i rodinu.

Zmena režimu

„Pridaj, prídeme neskoro, ty ešte nemáš obuté topánky?“ Náhlenie, stres… každé ráno. Rodič vidí nespokojného šéfa, dieťa, naopak, nerozumie, prečo sa nemôže ešte zahrať s plyšákom tak ako každé iné ráno. Keď sa nedá do školy dôjsť peši, cesta autobusom alebo električkou ranné napätie tiež významne ovplyvní.

Príjemné rituály

Čo robiť? Vytvorte si príjemné rituály. Snažte sa, aby dieťa chodilo večer včas spať. Pripravte mu hromadu oblečenia už večer. Ráno si vytvorte určitú časovú rezervu pre neočakávané situácie (napr. zdržanie pri hygiene alebo čas na prezlečenie, keď sa podarí rozliať hrnček s kakaom). Trojročné dieťa vystresovanými príkazmi nepopoženiete. Najskôr počítajte s tým, že bude potrebovať vašu pomoc s obliekaním (to znamená, že ho komplet oblečiete), alebo si skúste zasúťažiť, kto z vás bude oblečený skôr…

Platí úsmev

Pamätajte na to, že vy ste režisérky, vy musíte byť o krok-dva popredu. Krik ani vyhrážanie nemajú správny efekt – po takom ráne prídete do práce rozladené a dieťa do škôlky s plačom. Takže aj tu platí okrídlené porekadlo, že s úsmevom ide všetko lepšie.

Čítajte tiež:

Adaptácia

Predstavme si situáciu, že ráno všetko zvládnete, do škôlky prídete včas, ale náhle sa dieťa rozplače, nechce sa vás vás pustiť, trhá vám to srdce, zase myslíte na výčitky šéfa…

Čo robiť? Aj tu sa ponúka univerzálna rada… ale počítajte s tým, že každé dieťa je iné, inak reaguje na zmenu, je inak citlivé.

Profesor Matějček, významný detský psychológ, napísal, že jasle si dieťa nevymyslelo, ale škôlu áno. Mal tým na mysli, že v troch rokoch je dieťa obyčajne pripravené vykročiť za bežný kruh rodiny a nadväzovať nové kontakty, najmä s vrstovníkmi, ktorých na svoje hry už potrebuje. Škôlky dnes umožňujú dieťaťu postupnú adaptáciu, zvykanie si na odluku od rodičov po hodine, po dvoch, na dopoludnie.

Ranné slzičky sú normálne, väčšina detí sa po odchode rodičov v novom prostredí rýchlo zabaví. Sú tu iné hračky, ako má doma, nadväzuje prvé kamarátske vzťahy. Tam, kde je odluka od sprevádzajúcej matky opakovane dramatická, niekedy pomôže, keď začne dieťa ráno do škôlky vodiť otec. V niektorých prípadoch je však potrebné zvážiť situáciu až tak, že dochádzku do škôlky zatiaľ odložíme. Tu by som chcela zdôrazniť, že by sme nemali ani seba, nieto ešte dieťa obviňovať z akéhokoľvek zlyhania.

1.9.2016 1:51| autor: Anna Krontorádová
Viac o téme: dieťamatky

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist