Máte doma ľaváka? Nevadí

Ľaváctvo alebo ľavorukosť je preferencia ľavej ruky alebo inej časti tela pred pravou. Dnešná spoločnosť je takzvane „pravoruká“. To však neznamená, že by ľaváctvo bolo menej kvalitné ako praváctvo.

V minulosti bývalo ľaváctvo závažným sociálnym hendikepom. Prevažovala tendencia násilne pretvárať ľavákov na pravákov (v Československu bola táto snaha oficiálne zamietnutá v roku 1967). To často viedlo k psychickým i fyzickým problémom. Súčasná moderná spoločnosť ľavákov akceptuje a dokonca sú im mnohé výrobky prispôsobené.

Kde vzniká ľaváctvo?

Ľaváctvo a praváctvo má na svedomí lateralita (dominancia, vyhranenosť mozgovej hemisféry). Pravá hemisféra ovplyvňuje ľavú stranu tela a naopak. Najneskôr pred začiatkom školskej dochádzky je potrebné rozpoznať lateralitu dieťaťa, pretože s písaním mávajú ľaváci väčšie problémy.

Ako to zistíme?

U vyhranenejších detí to spravidla spoznáme podľa toho, ktorou rukou berú hračky, príbory, ktorou rukou lepšie a častejšie kreslia. Lateralita sa najlepšie rozpozná počas činností, pri ktorých dieťa nie je viazané spoločenskou konvenciou.

Dominantnou nohou sa dieťa odráža na kolobežke, švihom nasadá na bicykel alebo sa oblieka do nohavíc. Dominantnou rukou sa častejšie češe alebo si čistí zuby, strihá nožničkami, navlieka niť na ihlu. K dominantnému oku spontánne priloží slúchadlo alebo mobilný telefón. Niekedy však môže ísť o náhodu alebo napodobňovanie.

Utajení ľaváci

Špeciálni pedagógovia vyvinuli veľa testov na zisťovanie vyhranenosti. Aj takzvaného utajeného ľaváka často odhalí pozorné sledovanie jeho pohybov. Dieťa môže pravou rukou písať, ale ak hrozí, hladí alebo nevedomky drží lyžicu ľavou rukou, s najväčšou pravdepodobnosťou nie je pravák.

Na Babywebe tiež nájdete:

Hľadanie hraníc a rodičovská dôslednosť
Vývoj reči a nástup do škôlky
Chcete sebavedomé a šikovné dieťa? Čítajte mu!
Rast detí

Preúčanie

Dominancia sa väčšinou dedí, takže k preúčaniu môže dôjsť v rodine, kde dieťa odpozerá, ktorú ruku prirodzene používajú jeho rodičia. V tej chvíli by nemali hroziť žiadne následky. Lateralita teda nemusí byť stopercentná. Nedominantní ľaváci sú schopní sa bez väčších problémov preučiť na písanie pravou rukou.

Existujú však dominantní ľaváci, ktorí robia všetky činnosti iba ľavou rukou. V tomto prípade je nejaké preúčanie na písanie pravou rukou veľmi nepríjemná vec, ktorá so sebou často nesie následky. Môže dôjsť k narušeniu prirodzenej dominancie alebo až k narušeniu mozgu (neurotické správanie, poškodenie výkonu mozgu, zabrzdenie vývoja intelektu).

Následky potláčania dominancie:

  1. Motorický nepokoj – u dieťaťa v prvej triede sa prejavuje neurotické správanie, je nepokojné, nesústredené, môže si napríklad začať obhrýzať nechty, hoci to pred nástupom do školy nerobilo
  2. Ťažkosti pri písaní rukou – môže sa objaviť disgrafia, dieťa má nerovné nečitateľné písmo, píše mimo riadka a môže k písaniu získať až odpor
  3. Celkové zmeny správania
  4. Neurotické ťažkosti – zhoršenie kvality reči, ako sú koktavosť, mutizmus
  5. Odpor voči škole
  6. Zhoršenie prospechu
  7. Výpadky pozornosti
  8. Nešikovnosť, neobratnosť

Veľa ľavákov má poruchy učenia a mnohé ďalšie (ľahká mozgová dysfunkcia, koktavosť, autizmus, mentálna retardácia a pod.). Možné súvislosti sú predmetom výskumu. Ak je však ľaváctvo zdedené, spravidla s ním býva spojených menej problémov a porúch ako v prípade ľaváctva, ktoré je v rodine ojedinelé.

5.2.2015 12:10| autor: Vendula Voborníková
Viac o téme: dieťaruky

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist