Súrodenci – veční rivali?

Vzťahy medzi súrodencami sú často poznačené hádkami a nervozitou. Niekedy ide len o momentálnu náladovosť jedného, alebo druhého z nich, inokedy však môžu byť konflikty zapríčinené pretrvávajúcou súrodeneckou rivalitou, ktorá samotná je už ťažším orieškom na rozlúsknutie. „Život dieťaťa však vo významnej miere ovplyvňuje aj poradie, v ktorom sa narodí“, tvrdí viedenský psychológ Alfred Adler.

Hádky medzi deťmi sú vždy nepríjemné aj pre rodičov. Tí sú v týchto sporoch deťmi vnímaní ako akýsi rozhodcovia a je pre nich niekedy ťažké rozhodnúť spravodlivo a doviesť konflikt do zmierlivého konca.

Môže sa stať, že rodič nebol prítomný pri vzniku konfliktu, a preto ho nemôže rozsúdiť, alebo že sa prikloní na stranu mladšieho súrodenca alebo dievčatka, čo je z psychologického hľadiska nesprávne. Podľa psychológov by to tak nikdy nemalo byť. Spory medzi deťmi by sa mali posudzovať čisto objektívne a nemali by sa brať do úvahy ani vek ani pohlavie dieťaťa. Teda ak nejde o malé batoľa, ktoré svoje nevhodné konanie ešte nevie rozoznať a posúdiť alebo ho nechápe.

Najstaršie, stredné, najmladšie…

Poradie, v akom sa deti narodia, im určí, ako sa budú v budúcnosti mať. Najstaršie dieťa je vo väčšine prípadov rozumné, pokojné a múdre.

Prvorodené dieťa si uvedomuje svoju rolu vodcu a častokrát je do tejto pozície aj stavané.

Druhé dieťa však môže pociťovať nevýhodu a snažiť sa so súrodencom súperiť. Môže mať pocit, že je stále v tieni svojho staršieho súrodenca. Na tomto princípe je postavená väčšina hádok medzi súrodencami.

Najmladšie dieťa sa väčšinou správa ako jedináčik, čo je mnohokrát spôsobené vekovým odstupom oproti starším súrodencom.

Učme deti fair-play

Pokiaľ vznikne konflikt medzi deťmi, ktoré si dobre uvedomujú svoje konanie, je na mieste, aby sa rodič zachoval múdro a rozhodol v prospech ukrivdeného. Deti sa tak učia férovosti, čo im prináša osoh aj do ďalšieho života.

„Naopak bežné, obyčajné spory, ktoré si deti vyriešia medzi sebou v priebehu niekoľkých minút, je lepšie nechať tak. Súrodenci sa totiž musia naučiť riešiť rôzne nepríjemné situácie a vychádzať spolu. Ak sa do každej drobnosti zamieša rodič, deti sa na jeho pomoc spoľahnú a bez autority sa neskôr spravidla nedokážu na ničom dohodnúť,“ vysvetľuje psychológ Dr. Maroš Majko

Prečo sa hádajú?

Hádky medzi deťmi väčšinou vznikajú pre hračky. Určite to všetci dobre poznáte. V detskej izbe je sto rôznych hračiek, ale naše deťúrence sa musia biť o tú jedinú. V tomto prípade vyzerá byť rozhodovanie celkom jednoduché. Ten, kto si hračku zobral ako prvý, sa s ňou môže hrať a druhý súrodenec musí počkať, kým sa tomu prvému nezunuje. Tu by sa však patrilo podotknúť, že by sme deti mali naučiť aj umeniu nezištne sa podeliť s druhými. A teda jednému vysvetliť, že síce nebolo správne, že chcel bračekovi alebo sestričke zobrať hračku z rúk, ale tomu druhému zase pripomenúť, že hračky sú spoločné a o chvíľku by ju mal bez hádok požičať súrodencovi, ktorý sa s ňou chce tiež pohrať.

„Navonok môžu deti spolu súperiť a hádať sa, no niekde v sebe majú svojho „protivníka“ veľmi radi. Takýto tréning im môže pomôcť v budúcnosti napríklad pri riešení partnerských či iných konfliktov,“ obhajuje súrodenecké hádky Dr. Majko.

Čo robiť, aby sa nebili?

V realite sa stáva, že sa k hádke pridruží i bitka. Tu je už potrebné zakročiť ráznejšie a oddeliť dvoch bitkárov od seba, aby si neublížili. Dôležité je vysvetliť im, že bitkou sa to nevyrieši a venovať sa svojim ratolestiam s rovnakou intenzitou, pristupovať k nim s rovnakou láskou a zahŕňať ich rovnakou pozornosťou.

V opačnom prípade budú deti vždy na seba žiarliť a súrodenecká rivalita nezmizne. Len rodičia môžu svojimi činmi deťom ukázať, že sú pre nich rovnocenné a učiť ich tak vzájomnej tolerancii, láske a spolupatričnosti. Len tak pochopia, že nemá zmysel súperiť.
Je na nás rodičoch, ako tieto konflikty vyriešime. Nezabúdajme na to, že spravodlivosťou sa výchova pokaziť nedá.

Vedeli ste, že?

  • hádky medzi súrodencami sú úplne normálne
  • deti si tak trénujú riešenie konfliktov a sú viac pripravené do života
  • až 83% súrodencov sa poháda aspoň raz do týždňa
  • malým zúrivcom sa počas hádok prekrvujú mozgové závity, čo pozitívne vplýva na činnosť ich mozgu
  • deti sa tak učia, že nie vždy je všetko spravodlivé a že existuje možnosť vyhrať alebo prehrať, môžu sa tak prejaviť ich vlastnosti

Čo robiť?

  • nesnažte sa hádku za každú cenu ihneď ukončiť, pokiaľ sa vaši drobci hádajú „k veci“, učia sa tak riešiť spory sami, čo im pomôže v budúcnosti
  • vždy buďte spravodliví a rázni
  • vinníkovi sporu vždy ozrejmite, že nekonal správne
  • snažte sa deti zmieriť, aby na seba neostali urazené
  • príkladmi deťom vysvetlite, ako sa majú chovať, aby k takýmto sporom dochádzalo čo najmenej
  • čo najviac sa s deťmi hrajte aj vy, vtedy sa dá hádkam predísť najlepšie
  • nedržte stranu jednému, ani druhému, buďte nestranní
  • v prípade, že došlo ku bitke, treba pristúpiť aj k vhodnému trestu (samozrejme nie fyzickému), ale napríklad zakázať televízor, aby si malý nezbedník dobre uvedomil, čo urobil

Na Babywebe tiež nájdete:

Ako pripraviť dieťa na príchod novorodenca
„Výhody“ a „nevýhody“ dvojčiat
Podozrenie na poruchu alebo mamička má (skoro) vždy pravdu

25.11.2010 6:57| autor: Jana Vahančíková

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist