Ako nezaplaviť deti darčekmi?

Určite to dobre poznáte. Babičky, tety, dedkovia, ale aj nadšení priatelia, všetci chcú toho vášho drobca na Vianoce obdarovať. Takže sa nakoniec z niekoľkých „drobností pre radosť“ vytvorí hromada darčekov, v ktorej sa ten váš špunt doslova stráca. Ako tomu predísť?

Asi to poznáte. Deti plné vzrušenia na Štedrý večer doslova lietajú od jedného balíčka k druhému, papiere šuštia, trhajú sa – tu jeden darček, tam ďalší… a nakoniec lieta vo vzduchu nielen baliaci papier, ale aj darčeky, sotva povšimnuté. Kedysi dostávali na Vianoce darčeky iba chudobní ako milodary od vrchnosti – od dobrého pána. Inak sa darčeky nedávali.

Nevďačníci

Takéto vzrušenie je pre dieťa náročné, je to vlastne stres, aj keď „dobrý“. Niektoré deti sa môžu z nadmiery vzrušenia aj povracať alebo mať iné problémy. Takže si zapamätajte: všetko s mierou. Keď dieťa zaplavíte darčekmi, nestihne ich citovo „spracovať“ a darca môže mať neprávom pocit, že je dieťa nevďačné alebo nevychované. Chybu však nehľadajte u dieťaťa. Nie je totiž dôležité iba to, čo dáme, ale aj ako to dáme. A to závisí od nás, od rodičov.

Nádielku rozdeľte

Štedrý deň môže byť pre malé deti dosť náročný. Musia čakať skoro celý deň, kým príde Ježiško, a potom musia zvládnuť ten nával emócií. Ak sa u vás pod stromčekom pre vašu ratolesť zozbiera veľa darčekov, ale zároveň chcete, aby si dieťa (a vy s ním) každý darček náležite vychutnalo, môžete nádielku rozdeliť do niekoľkých dní.

Veď sviatky sa Štedrým dňom nekončia, práve naopak. V niektorých rodinách sa osvedčilo dať 24. 12. nejaký „hlavný“ darček a ostatné môže dieťa nájsť ako príjemnú dohru až na druhý deň ráno. Dieťa je ráno oddýchnuté a možno aj lepšie naladené. Môžete skúsiť aj opačný postup, keď začnete s menšími darčekmi a postupne gradujete k tomu „naj“.

Ježiško? Žije!

Deti sa samy časom chcú na tajomstve obdarovávania podieľať a väčšinou to nijako nenaruší ich predstavu o tom, že aj tak nosí darčeky Ježiško. Intuitívne možno cítia, že toto mystérium je symbolické a že Ježiško je s nami skrze nás a naše správanie.

Podstatou vianočných sviatkov je čas strávený v pohode rodinného kruhu. Aké si to urobíš, také to máš… Dávať si navzájom darčeky znamená posilňovať vzťahy v rodine, prejavovať si navzájom lásku. Ježiško pri tom môže asistovať.

Čo sa na Vianoce deje, záleží na fantázii rodičov. Aký Ježiško je, nechajme na fantáziu detí.

Čítajte tiež:

Ako Ježiško vyzerá?

Podľa výskumu psychologičky Markéty Kavale si 40 percent detí predstavuje Ježiška ako staršieho pána v plášti (pripomína zázračného deduška), 20 percent detí ako bábätko v jasličkách a veľká časť detí ako zvieratko, najčastejšie podobné ježkovi. Keď totiž vysvetlenie nemá riadnu logiku, spojí si dieťa veci podľa jazyka: Ježiško – ježko. Časť detí v rovnakom veku už vie, že darčeky dávajú rodičia.

Najdôležitejšia je nálada

Nezabudnite popri všemožnej snahe o dokonalý poriadok a úpravu na vytváranie tej správnej nálady, veď tá je zďaleka najdôležitejšia. Zvážte, či nie je vhodnejšie rozdať deťom darčeky ešte pred večerou, aby ste sa pokojne najedli, alebo či s niektorými nepočkáte do druhého dňa.

20.12.2021 11:25| autor: Magdalena Holancová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist