Tvrdnutie bruška v tehotenstve

Bezproblémové tehotenstvo je pre mnohé ženy najkrajším obdobím v živote. Vo veľa prípadoch však v tehotenstve nastávajú aj určité ťažkosti. Jednou z pomerne častých komplikácií je tvrdnutie bruška.

Pokiaľ sa jedná len o občasné stiahnutie brušnej svaloviny, určite nie je dôvod k panike. Ak sa sťahovanie, resp. tvrdnutie brucha neopakuje a trvá len chvíľu, potom môžete byť pokojná. Počas tehotenstva sa budete často cítiť nepríjemne, stále bude čosi vadiť, ťahať, tlačiť. Je to zapríčinené rastom maternice a samotného plodu. Tehotenstvo si vyžaduje od žien veľa trpezlivosti a sebazaprenia.

Ako spoznám, že mi tvrdne bruško?

Tvrdnutie bruška nie je bolestivá záležitosť. Ide skôr o nepríjemný pocit, kedy sa vypína svalstvo maternice. Brucho sa v tej chvíli dá tvrdosťou prirovnať napríklad k vášmu čelu. Ide o niečo podobné, ako keď napnete svaly napríklad na ruke. V pokoji sú svaly na dotyk mäkké, no keď ich napnete, sú tvrdé ako kameň.

To isté sa deje v tehotenstve aj s vaším bruškom, akurát s tým rozdielom, že ho nenapínate vy – svojvoľne, ale maternica – svojimi sťahmi.

Obvykle sa za normálne považuje, že tehotenské bruško môže tvrdnúť pri dlhšie trvajúcej namáhavej činnosti, napríklad dvíhaní ťažších predmetov, čo sa však v tehotenstve vôbec neodporúča alebo intenzívnom upratovaní (vysávanie, umývanie okien). Určite by sa tak ale nemalo diať, keď ste v pokoji.

Keď treba ísť k lekárovi

Sťahy maternice (kontrakcie), ktoré sa často opakujú, môžu byť predzvesťou predčasného pôrodu. Vždy je potrebné o tvrdnutí bruška informovať vášho gynekológa. Ak sa jedná o občasné sťahy, nezabudnite na to pri najbližšej kontrole. V prípade, že sú sťahy intenzívne, časté a neprestávajú, zájdite ku doktorovi okamžite.

„Počet tvrdnutí za deň by nemal prevyšovať 20 tvrdnutí, po 34. týždni, keď je už gravidita v dostatočne vysokom štádiu, je akceptovateľných aj 30 tvrdnutí“, vysvetľuje MUDr. Radka Vetešníková – Koubová.

Lekár vám po upozornení urobí vyšetrenie, pri ktorom zistí, či sa nemení aj dĺžka krčka maternice. V prípade, že by dochádzalo aj ku skracovaniu krčka, je potrebné nasadiť liečbu v závislosti od celkového stavu. Väčšinou sa nasadzuje len medikamentózna liečba pomocou magnézia. Ak je však stav pacientky vážnejší, dochádza aj ku hospitalizácii a infúznej liečbe. Takéto tehotenstvo je potom naďalej vnímané už ako rizikové a pacientky sú pozorované dôslednejšie a častejšie ako tie, ktoré majú normálne tehotenstvo.

Čítajte tiež:

Tvrdnutie, alebo poslíčkovia?

Čím sa tehotenstvo blíži ku svojmu koncu, tým častejšie sa môže tvrdnutie bruška objavovať. Dva až tri týždne pred vypočítaným termínom pôrodu sa zvyknú objavovať takzvaný „poslíčkovia“. Sú to maternicové sťahy – kontrakcie, ktoré majú už viac pravidelnejší charakter. Niekedy sa však ku sťahom v tomto období môže pridať i veľmi mierna bolestivosť.

Tieto kontrakcie, nazývajúce sa odborne aj Braxton-Hicksove kontrakcie, sú akýmsi cvičnými kontrakciami, ktoré sa objavujú na konci tehotenstva. Maternica sa tak pripravuje na svoju činnosť pri pôrode a trénuje. Ide o sťahy, ktoré trvajú len pár minút, v intervale nie väčšom ako dve – tri hodinky a najmä sa nezvyšuje ich intenzita, tak ako pri samotnom pôrode.

„Ak si však stále nie ste istá, skúste sa osprchovať v teplej vode a ak sa jedná o poslíčkov, mali by zmiznúť. Ak kontrakcie neprestávajú ani po horúcom kúpeli a sú sprevádzané aj stupňujúcimi sa bolesťami, ktoré navyše naberajú na intenzite, s najväčšou pravdepodobnosťou sa jedná už o samotný pôrod. Aby sa do pôrodnice nešlo zbytočne, počkajte doma, kým pôrodné kontrakcie nedosiahnu úroveň pravidelných 5 minútových intervalov a až potom sa vyberte do pôrodnice“, radí MUDr. Radka Vetešníková – Koubová.

Nezabudnite…

Tvrdnutie bruška nikdy nepodceňujte, najmä keď nemizne, alebo sa objavuje často. Je vysoké riziko, že môže ísť o predčasný pôrod, ktorý sa nemusí skončiť šťastne.

A hlavne nikdy nezabúdajte na najdôležitejšiu zásadu v tehotenstve: Radšej ísť k lekárovi sto krát zbytočne, ako raz a neskoro!

3.8.2016 1:58| autor: Jana Vahančíková

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist