Infekcia s negatívnym účinkom na plod

Na konci gravidity sa pravidelne vyšetruje kultivácia z pošvy, aby sa zistila možná prítomnosť baktérie s názvom Streptococcus agalactiae.

Neublíži, ale môže ohroziť

Tento mikroorganizmus je potenciálne patogénny, znamená to, že nie vždy jeho prítomnosť v pošve vyvolá nejaké ťažkosti. Je bežným obyvateľom pošvy, konečníka a aj nosohltana. V pošve zdravých žien sa dá dokázať až v 30 % prípadov. Ak sa však streptokokom infikuje novorodenec prechádzajúci pôrodným kanálom, môže u neho vzniknúť včasná novorodenecká infekcia (2 až 3 deti na 1 000 živonarodených) alebo neskorá forma ochorenia (0,5 na 1 000 živonarodených).

Príznaky infekcie

Včasná forma ochorenia sa prejaví do piateho dňa života. Najčastejšie sa začína medzi 20 až 48 hodinami. Začiatok ochorenia je náhly – novorodenec vracia, je ochabnutý a sfarbený do modrofialova. Zároveň má poruchu dýchania a zápal pľúc. Niekedy ochorenie môže prejsť do septického stavu.

Neskorá forma sa začína medzi siedmym dňom a štvrtým mesiacom života. Najčastejšie prebieha pod obrazom hnisavého zápalu mozgových blán.
Základným predpokladom dobrého zvládnutia infekcie grampozitívnym streptokokom je kultivačný dôkaz kolonizácie matky a preventívna antibiotická liečba.

Baktéria môže zaútočiť kedykoľvek

Nesymptomatické nosičstvo streptokoka sa môže objavovať v ktoromkoľvek štádiu tehotenstva. Baktérie sa do pošvy dostávajú z črevného traktu. V priebehu gravidity sa pri náleze streptokoka antibiotiká nepodávajú, iba v prípade, ak je pozitívna kultivácia moču.

Liečba

Vyhľadávanie tehotných žien s pozitívnou kultiváciou na streptokoka by malo prebehnúť medzi 35. až 38. týždňom tehotenstva. V prípade pozitivity je potrebné podať prvú dávku antibiotík minimálne 4 hodiny pred pôrodom. Antibiotiká by mali dostať aj ženy, ktoré mali po predchádzajúcom pôrode dieťa infikované streptokokom, ženy s predčasným pôrodom a ženy s prítomnosťou streptokoka v moči kedykoľvek v priebehu tehotenstva. Na základe rizikových faktorov sa antibiotiká podávajú aj pri odtoku plodovej vody dlhšom než 12 hodín a pri teplote za pôrodu vyššej než 38 ºC.

Streptokoky sú baktérie citlivé na penicilínové antibiotiká. Pri alergii na penicilín sú k dispozícii klindamycin alebo erytromycin.

12.5.2009 3:11| autor: Radmila Sladíčeková

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist