12. týždeň tehotenstva: Vývoj plodu a tehotenské zmeny

Vaše dieťatko už dokáže zatnúť pästičky, otvoriť ústočká, prehltnúť či zívať. Jeho pohlavie je už jasne diferencované. Placenta plne preberá úlohu výživy, nahrádza teda rolu žltého telieska. Pocit na zvracanie, ktorý vás doteraz možno sprevádzal, začne pomaly odznievať. Stále sa však môžete cítiť unavená.

Ako rastie vaše dieťatko

V tomto týždni plne preberá výživu a zásobovanie kyslíkom placenta. Tráviaci systém dieťaťa dokáže vstrebávať glukózu. Plod teraz meria od temena po zadoček asi 6 mm a váži okolo 8 až 14 g. Utvárajú sa mu hlasivky a pod blanou na očiach sa vyvíja dúhovka. Dozrievajú chuťové bunky, začína pracovať imunitný systém, hypofýza na lebečnej spodine produkuje hormóny. Vyvíjajú sa vlasové folikuly, z ktorých neskôr vyrastú vášmu dieťatku vlasy (v prípade chlapca aj fúzy). Prstíky sa oddeľujú a rastú na nich nechty. Rastie aj jemné ochlpenie po celom tele. Kostra sa spevňuje. Pohlavné orgány nadobúdajú svoj tvar. Dieťa sa už vie pohybovať, zatína dlaň v päsť, dokáže otvárať ústočká, zívať, sať. Dokonca sa vie smiať a cmúľať si palec. Obdivuhodné, že? 

PRE VÁS: plud2.jpgKaždý týždeň emailom informácie o vašom bábätku a tehotenstve CHCEM DOSTÁVAŤ

Čo sa deje s vami?

Ste veľmi citlivá, rozrušiť vás môžu aj zdanlivé maličkosti. Je to spôsobené hormonálnymi zmenami, ktoré sa dejú vo vašom tele. Postupne by mali odznievať pocity na zvracanie, ale stále pretrvávajú problémy so spánkom, pocity únavy, časté močenie a bolesti hlavy.

Aké vyšetrenie vás čaká

Zhruba v tomto týždni podstúpite ďalšie vyšetrenie v prenatálnej poradni. Okrem toho vám váš lekár urobí špecializované ultrazvukové vyšetrenie (je možné ho urobiť v 11. až 14. týždni), vyšetrenie prsníkov, zmeria vám rozmery panvy, a ak tak ešte neurobil, vystaví vám tehotenský preukaz (zvyčajne v 8. až 13. týždni, záleží na zvyklostiach lekára). Medzi 6. až 13. týždňom sa robí aj kolposkopické vyšetrenie krčka maternice a ster na onkologickú cytológiu (ak k nemu nedošlo v nedávnom období). Toto špecializované screeningové vyšetrenie by malo odhaliť riziko vrodených chýb a dedičných syndrómov. Skladá sa z odberu krvi a odborného ultrazvukového vyšetrenia. Tento test môže určiť, či váš plod nemá zvýšené riziko chromozómovej odchýlky. Ak váš lekár tento screening nerobí, môže vás poslať do centra prenatálnej diagnostiky. V prípade podozrenia na odchýlku v počte chromozómov možno urobiť odber placentárneho tkaniva a stanoviť tak chromozómovú výbavu plodu. Odber planetárneho tkaniva sa označuje skratkou CVS (chorion villus sampling). Optimálny odhad je až po 11. gestačnom týždni. Toto vyšetrenie nesie rovnakú mieru rizika straty tehotenstva ako odber plodovej vody v druhom trimestri.

Na Babywebe tiež nájdete:

Tip pre mamu

Buďte opatrná pri rýchlej zmene polohy, napríklad pri vstávaní zo stoličky. Zmeny krvného tlaku môžu spôsobiť závrat alebo pocit slabosti.

Otec je v tom tiež

Mama sa už začína cítiť lepšie. Nadišiel čas na trochu pohybu. Chyťte ju pevne za ruku a vydajte sa na krátky výlet po okolí. Už ste začali premýšľať nad menom vášho potomka?

29.5.2009 12:29| autor: Michaela Mazancová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist