15. týždeň tehotenstva: Vývoj plodu a tehotenské zmeny

Aj keď na ultrazvuku môžete pozorovať pohyby plodu, vy sama ich ešte necítite, na to sú príliš slabé. Takmer všetky orgány vášho bábätka už bez problémov fungujú. Dokonca začína fungovať aj sluch.

Ako rastie vaše dieťatko

Plod je dlhý takmer 11 centimetrov a váži okolo 50 gramov. Dieťatko používa mimické svaly tváre, začína mu rásť obočie. Ručičky idú ohýbať v lakťoch a zápästiach. Pokožka vášho dieťatka je veľmi tenká, práve sa na nej začínajú objavovať jemné chĺpky, ktoré po pôrode pomáhajú regulovať telesnú teplotu. Začínajú rásť aj vlásky na hlave, ktoré po narodení môžu zmeniť farbu aj štruktúru. Drobné kostičky v strednom uchu kostnatejú a dieťa začína počuť. V mozgu však ešte nie sú vyvinuté centrá sluchu, preto si dieťa nie je schopné zvuky, ktoré počuje, zatiaľ uvedomiť. Až časom začne vnímať pulz vášho srdca a hlasy.

Čo sa deje s vami?

Približne od 15. týždňa sa začnete stále častejšie stretávať s tým, že máte problémy zapnúť nohavice, ktoré ste bežne nosili. Aby ste sa nedostali do časového stresu, začnite už teraz nakupovať tehotenské oblečenie. Pri výbere venujte pozornosť hlavne tomu, aby bolo aspoň čiastočne voľné a nestláčalo vám bruško.

Otázky a odpovede

Ako zaistiť dostatok železa? Železo je nevyhnutné na produkciu hemoglobínu, ktorý v krvi na seba viaže kyslík. Je potrebné vždy, ale v tehotenstve obzvlášť. Dieťa si berie z krvi matky toľko železa, aby malo rezervu aj na prvých šesť mesiacov po narodení. Nedostatok železa vedie k anémii, ktorá sa často prejavuje únavou. Výdatným zdrojom železa sú červené mäso a vnútornosti (okrem pečienky), tmavá listová zelenina, vaječný žĺtok, morské riasy, pšeničné klíčky a sušené ovocie.

PRE VÁS: plud2.jpgKaždý týždeň emailom informácie o vašom bábätku a tehotenstve CHCEM DOSTÁVAŤ

Na Babywebe tiež nájdete:

Tip pre mamu

Ak sa cítite vystresovaná, začnite chodiť na hodiny jogy pre tehotné. Je to výborný spôsob, ako upokojiť myseľ, sústrediť sa na seba a svoje dieťatko a v rozumnej miere si zacvičiť a ponaťahovať sa. Jogu pre tehotné môžete cvičiť až do pôrodu. Vhodné cviky vám vyberie lektorka, preto venujte pozornosť hlavne výberu kurzu.

Otec je v tom tiež

Máte už pred očami iba tri písmenká (s-e-x)? Stále sa zväčšujúce bruško vám obmedzí možnosť variability polôh, ale existuje množstvo pozícií, ktoré sú vhodné aj v tehotenstve.

26.5.2009 12:30| autor: Michaela Mazancová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist